Verf in de bouw

Verf in de bouw

Egyptenaren waren de eerste die verf gebruikten om hun schepen te beschermen. In de middeleeuwen werd verf maar sporadisch gebruikt, bijvoorbeeld voor luiken. Verf was erg duur en kostbaar, omdat pigment zeldzaam was en de productie van verf veel tijd kostte. Rond 1700 werd in de VS de eerste verfmolen ontwikkeld. Dat was een soort granieten trog waarin het pigment werd geslepen met behulp van een granieten bal. Later werd dit proces verder verfijnd en geautomatiseerd. Tot midden van de 19e eeuw kregen de klanten het geslepen pigment geleverd en moesten ze daarvan zelf verf maken. Er waren om die reden zeer veel verschillende samenstellingen van verf. In 1865 kreeg DP Flinn een octrooi op verf die op waterbasis werd gemaakt. Vanaf dat moment kon verf ook als kant en klaar product worden gekocht.

Innovatie en professionalisering

Inmiddels wordt er in de bouw steeds professionelere materialen gebruikt en blijft innovatie voortgaan. De eerste verf die als kant en klaar product werd verkocht was vaak voldoende om het doel te bereiken: bescherming van materiaal. Maar daarnaast was er nauwelijks aandacht voor het feit dat de verf schadelijk kon zijn voor het milieu en ook voor de mens. Inmiddels zijn er verven voor vrijwel ieder materiaal in de bouw zoals hout, metaal, vloeren, gevels en binnenmuren. Door een algemeen kleurensysteem is het mogelijk om exact de juiste kleur verf te kopen. Mengmachines die computergestuurd worden geven iedere partij verf de gewenste kleur. Er is bij de productie en het eindproduct aandacht voor mens en milieu. De moderne verf gaat ook veel langer mee dan vroeger.Innovatie en professionalisering

Verf voor binnen en buiten

Bij de productie wordt rekening gehouden met de ruimte waar de verf wordt gebruikt en de levensduur die verwacht wordt. Binnenverf is er in diverse soorten waaronder hoog-, zijdeglans en matte verf. Deze soorten verf blijven minimaal 5 jaar mooi, zijn er in alle kleuren en kunnen eenvoudig worden opgebracht. Voor buiten zijn er verven die goed bestand zijn tegen de weersomstandigheden. Hiervoor worden vooral hoog- en zijdeglans gebruikt. Voor ruimtes waar veel met water wordt gewerkt, zoals de badkamer, zijn er schimmelwerende verven. Naar gelang er meer van het product wordt verlangt, zijn de prijzen ook hoger.

Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak

Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak is een voorbeeld van een verf die speciaal voor buiten is ontwikkeld en goed bestand is tegen het Hollands klimaat. Als de lak op een professionele wijze wordt opgebracht, kan deze wel 10 jaar mee. Voor verven die je buiten gebruikt, geldt een simpele regel. Hoe hoger (of eigenlijk boller) de glans is, hoe beter de verf bestand is tegen de omstandigheden buiten. Daarnaast heeft hoogglans als voordeel dat het oneffenheden en lichte beschadigingen beter wegwerkt dan bijvoorbeeld zijdeglans. Het is uiteraard ook een kwestie van smaak op de keuze valt op hoogglans of matte verf. In het algemeen is matte verf met name geschikt voor binnen. Een binnendeur in matte verf kan een heel mooi effect geven, maar voor een buitendeur die je niet constant wilt overschilderen moet je een andere keuze maken.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *