Tips voor professionele en complete werkplaatsinrichting

Een professionele werkplaats moet natuurlijk op de juiste manier worden ingericht. Als je op bezoekt gaat bij andere werkplaatsen, kan je het je misschien nauwelijks voorstellen dat al die bedrijven ooit zo zijn begonnen als jij. Gewoon met een lege ruimte. Enkel kale muren en een goed idee voor een vakkundige inrichting. Dat is dan ook precies hetgeen wat jij nodig hebt om de eerste stappen naar succes te maken. Een vakman is immers niet zonder een professionele en complete werkplaatsinrichting. Maar hoe richt je een dergelijke werkplaats in? Hieronder geven we enkele tips.

Zorg voor een duidelijke indeling

Als vakman heb je waarschijnlijk ook thuis wel een kleine werkplek om gewoon kleine klusjes uit te kunnen voeren. Hierbij heb je vast al eens gemerkt hoe belangrijk het is om alles bij de hand te hebben. Om te weten waar alles ligt. Het laatste wat je wil, is dat je tijdens een klus volledig misgrijpt en deze daardoor mislukt of dat er zelfs gevaarlijke situaties ontstaan. Dit is ook belangrijk bij een professionele werkplaatsinrichting.

Zorg daarom voor een logische en duidelijke indeling. Je kunt bijvoorbeeld werken met open kasten en een codering. Zo kan je cijfers of kleuren gebruiken om zo te laten zien waar alles hangt. Sorteer alle materialen en gereedschap bij elkaar en voorzie ze van een codering. Hierdoor is het voor jou en alle medewerkers heel gemakkelijk om de juiste spullen bij elkaar te zoeken.

Let op: zorg er wel voor dat er ook ergens een duidelijke legenda hangt. Zo kan iedereen van tevoren checken welke codering ze nodig hebben. Zo kan er veel sneller en efficiënter gewerkt worden.

Denk aan voldoende verlichting

Voldoende verlichting is van essentieel belang om het werken niet alleen gemakkelijker, maar ook een stuk veiliger te kunnen houden. Houd er daarom rekening mee dat een simpele gloeibank boven elke werkbank zeker niet voldoende zal zijn. Je hebt echt goede verlichtingsoplossingen nodig om de gehele ruimte op de juiste manier te verlichten. Goed om hiervoor ook extra mankrachten in te schakelen. Schakel bijvoorbeeld externe hulp in om een effectief lichtplan op te stellen. Zo weet je precies welke lichtbronnen je kunt gebruiken en op welke locaties deze precies nodig zijn.

Gereedschap

Geen enkele vakman kan goed uit de voeten zonder goed gereedschap. Je kunt niet alles doen met B-merken of simpelweg met je handen. Je hebt echt goed gereedschap nodig om je werk te kunnen verrichten. Daar mag dan ook nooit op bespaar worden. Je kunt het jezelf gemakkelijk maken door basisgereedschap direct in één set te kopen. Zo weet je zeker dat de basis in elk geval al gelegd is.

Bedenk tevens goed welk gereedschap jouw bedrijf zeker nodig heeft. Dit is afhankelijk per bouwbedrijf. Een bouwbedrijf gespecialiseerd in het maken van plafonds zal bijvoorbeeld geheel ander gereedschap nodig hebben dan een bedrijf dat vlonders legt. Daarom is het goed om eventueel zelf aan je medewerkers te vragen wat ze tekort komen. Op die manier kan de juiste basis, speciaal voor jouw bedrijf, worden aangelegd.