Draagmuur verwijderen: waar moet je aan denken?

Draagmuur verwijderen: waar moet je aan denken?

Heeft jouw woning ongelooflijk veel ruimte? Maar is dit niet altijd even goed zichtbaar omdat de ruimtes minder open zijn dan je had gewenst?
Dit zien we steeds vaker terug bij oudere woningen. Tegenwoordig worden ruimtes (vooral op de benedenverdieping) zoveel mogelijk open gelaten. Zo is de keuken in de meeste woningen onderdeel van de rest van de woonkamer. Vroeger werd deze altijd afgesloten. Het openen van de ruimtes en voorkomen van ‘hokjes’ levert veel voordelen op. Zo creeër je hiermee eenvoudig een ruimtelijke uitstraling, sta je meer in contact met de rest van het gezin en is het ook gezelliger wanneer er gasten aanwezig zijn.

Het moge duidelijk zijn dat voor het verruimen van de woning wel het nodige gedaan moet worden. Je kunt ervoor kiezen om een hele muur te verwijderen en zo het hokjesgevoel te verminderen, maar je kunt het ook iets minder groots aanpakken. Bijvoorbeeld door niet een hele muur te verwijderen, maar slechts een deel ervan of een stuk van de deuropening te verbreden en zo een grotere doorgang te maken. Maar wat als je dit probeert te doen bij een dragende muur? Mag dit eigenlijk wel? En hoe pak je dit aan?

Vergunning aanvragen

Het is niet toegestaan om zonder vergunning een dragende muur te verwijderen. Bij het verwijderen van een draagmuur verwijder je ook de veilige draagconstructie van de woning. Als dit niet op de juiste manier wordt gedaan, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Zo kunnen er scheuren of verzakkingen ontstaan of is het zelfs mogelijk dat de woning gedeeltelijk instort. Vanwege het potentiële gevaar heeft de overheid dan ook besloten dat bij het verwijderen van een dragende muur altijd eerst een vergunning aangevraagd moet worden. Je moet hierbij eerst een constructieberekening laten maken. Dit geldt voor alle veranderingen aan de constructie van de muur. Dus niet alleen als de muur verwijderd wordt, maar ook als je hier bijvoorbeeld een deur in wilt plaatsen. De constructieberekening toont aan of dit veilig kan. Met een goede berekening is het voor de gemeente gemakkelijker om de aanvraag toe te kennen.

Schakel altijd een vakman in

Op papier klinkt het misschien relatief eenvoudig om een draagmuur te verwijderen. Besef echter goed dat hier wel wat bij komt kijken. Niet alleen moet je weten hoe je het gewicht moet ondersteunen voordat je de dragende muur verwijderd, maar ook kunnen er verrassingen in de muur ontdekt worden. Het is niet vreemd om hier schimmel, lood of zelfs asbest aan te treffen. Weet je dan eigenlijk wel welke stappen je moet ondernemen?

Dit vraagt echt om kennis en ervaring. Daarnaast mogen er simpelweg geen fouten worden gemaakt. Fouten bij het verwijderen van een draagmuur kunnen catastrofale gevolgen hebben. Daarom is het in de meeste gevallen verstandiger om een vakman in te schakelen. Als zij het project leiden, weet je dat je huis in veilige handen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *