Van Eldik Ladders

Van Eldik Ladders

Het maken van een houten ladder is vakwerk. Dit ambacht vind je nog midden in de Betuwe in het plaatsje Ochten. Daar staat de werkplaats van Van Eldik Ladders. Hoe mooi is het dat je deze ambachtelijke ladders zelf kunt kopen op vaneldikladders.nl

 

Van wagenmakers naar vaneldikladders.nl

Het maken van ladders was niet de voornaamste bedrijfstak van Van Eldik. Overgroot-opa van Eldik begon met het maken van karren voor het paard en wagen. Omdat het bedrijf midden in de Betuwe lag kwam de vraag naar het maken van fruitplukladders. Deze ladders vielen dusdanig goed in de smaak dat het al snel het belangrijkste product werd dat in de werkplaats gemaakt werd.

 

De werkplaats

Maak je de rit naar de Betuwe en neem je de afslag Ochten? Dan zal je zien dat de werkplaats van vaneldikladders.nl nog steeds op dezelfde plaats staat als 125 jaar geleden. Uiteraard zie je in de werkplaats nu vooral moderne machines staan om de ladders en trappen mee te produceren. Maar wist je dat er ook nog een zaagmachine staat die 100 jaar oud is. Deze machine wordt nu alleen nog gebruikt om afvalhout kort mee te zagen. Maar hij doet het dus nog steeds.

 

Laagstamfruit in plaats van hoogstamfruit

Het maken van fruitladders is de afgelopen jaren voor het grootste deel overgegaan in gewone houten ladders. Wanneer je namelijk door de Betuwe rijdt zie je dat de fruitbomen simpelweg veel lager zijn dan vroeger. Sinds de jaren 80 zijn de hoogstambomen vervangen voor efficiëntere lagere fruitbomen met een hogere opbrengst. Voor die kleine fruitbomen zijn er nu plukladders op vaneldikladders.nl 

 

De familie van Eldik Ladders nl

Het familiebedrijf in Ochten wordt dagelijks gerund door Ben-Jan en Dirk van Eldik. Achterkleinkinderen van de oprichter van het ladderbedrijf. In de werkplaats worden nu vooral ladders gemaakt voor: huis, tuin en keuken gebruik, schilders, glazenwassers en bouwbedrijven (hierbij moet je denken aan dakladders en bouwladders). Vaneldikladders.nl is momenteel nog het enige bedrijf dat je in Nederland vindt wat op ambachtelijke wijze houten ladders maakt. 

 

Werkplaats bezoek

Wanneer je de werkplaats van Van Eldik Ladders wilt bezoeken dan kan dat. Op werkdagen loop je gewoon bij ze naar binnen. Op zaterdagen is het handig om van tevoren even te bellen of er iemand van de gebroeders van Eldik aanwezig is. Ze laten je graag zien hoe de houten ladders worden gemaakt. Daarnaast vinden er dagelijks onderhoudswerkzaamheden en reparaties plaats aan houten ladders. Van Eldik Ladders is namelijk ook een erkend keuringsbedrijf waar je je houten ladders en trappen laat keuren.

 

Van Eldik Ladders nl is een leuk familiebedrijf midden in de Betuwe waar nog ambachtelijk gewerkt wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *