Het belangrijkste bouwmateriaal in ons land is beton. Dit gebruiken we voor vrijwel alle constructies waarbij kracht en duurzaamheid van belang is. Er zijn echter de afgelopen jaren heel veel onderzoeken geweest naar andere materialen die beton zouden kunnen vervangen. Hierbij was het voornamelijk van belang dat het materiaal duurzaam verkregen kon worden. Anno 2020 denkt de architectuur eindelijk voor een doorbraak te staan! Slim gebruik van hout is hét antwoord op alle vragen.
De afgelopen maanden is er veel geëxperimenteerd met het gebruik van hout voor de stedelijke ruimte. In Japan hebben ze inmiddels al plannen voor een houten wolkenkrabber. Een goede ontwikkeling, aldus wetenschappers. Wanneer je op zoek gaat naar houtpellets sta je er wellicht niet echt bij stil, maar hout is een zeer bijzonder bouwmateriaal. Je kunt er enorm snel mee bouwen, waardoor de werkefficiëntie beter wordt en het is ook nog eens veel milieuvriendelijker.
Nadelen van beton
Op dit moment is beton nog steeds het meest gebruikte bouwmateriaal in onze sector. Hoewel beton voor zeer stabiele en betrouwbare constructies zorgt, heeft dit materiaal ook een aantal nadelen. Nadelen die we in de huidige tijd steeds belangrijker zijn gaan vinden.
Zo zetten steeds meer mensen hun vraagtekens bij de CO2-uitstoot tijdens de productie van beton. Daarnaast worden er ook enorm veel fossiele grondstoffen aangesproken om dit bouwmateriaal te produceren. En in de tijd waarin we nu leven proberen we deze enorme aanslag op het milieu juist te voorkomen. Dat is dan ook direct de voornaamste reden dat de specialisten binnen de architectuur op zoek gingen naar een alternatief. En die denken zij nu gevonden te hebben.
Hout is milieuvriendelijker
Hout is veel milieuvriendelijker dan beton ooit is geweest. Hout wordt geproduceerd door CO2 die uit natuurlijke bronnen komt. Denk aan bomen, zonlicht en regen. Pas zodra de boom daadwerkelijk wordt omgezaagd moeten er pas fossiele grondstoffen worden aangesproken. En ook dan is de CO2-uitstoot bij de productie van hout gering.
Hout kan dus inderdaad een goed alternatief zijn voor beton. Dit betekent echter niet dat we al over enkele maanden massaal overstappen. Er moet nog veel gebeuren voordat dit echt het bouwmateriaal van de toekomst kan worden. Zo moet er uitvoerig worden gekeken naar de eigenschappen van verschillende houtsoorten en komen er verschillende productietechnieken aan van pas om de bouw zo veilig mogelijk te laten verlopen.
Welke houtsoorten zijn geschikt?
Het is een illusie om te denken dat je met iedere houtsoort aan de slag kan gaan. Wanneer onderzoekers praten over een alternatief voor beton, praten zij veelvuldig over zogenaamd ‘intelligent hout’. Maar wat moeten we ons daar bij voorstellen?
Onderzoekers willen kunnen laten zien dat hout een high-tech materiaal is. Hierbij moeten sommige eigenschappen worden toegevoegd. Hout is te waardevol om enkel als brandstof te dienen. Het kan voor veel meer verschillende doeleinden worden gebruikt. Wetenschappers maken zich nu hard om dit te bewijzen. Op dit moment tonen zij voornamelijk veel interesse in sparrenhout. Deze houtsoort is makkelijk verkrijgbaar en heeft een rechte groei, waardoor het eenvoudiger te snijden is en er minder snijverlies zal optreden.
Slim hout moet in elk geval voldoen aan de volgende criteria: het moet bestand zijn tegen veranderde klimaatomstandigheden en de stam moet over voldoende diameter beschikken om bruikbaar te zijn. Wij zijn in elk geval benieuwd wat de toekomst brengt!