Zelf meubels verven: 3 handige tips!

Zelf meubels verven: 3 handige tips!

Waarom zou je nieuwe meubels kopen als je oude meubels nog prima een ronde mee kunnen? Het is tegenwoordig helemaal in om oude meubels nieuw leven in te blazen. Zo moeilijk is dat ook helemaal niet. Een likje verf doet vaak al wonderen. Zo kun je heel goedkoop oude meubels op de kop tikken bij bijvoorbeeld de kringloopwinkel en deze vervolgens zelf opknappen tot een spectaculaire eyecatcher in jouw interieur. 

Wil jij zelf meubels gaan verven? Maar heb je geen idee wat je in huis moet halen of waar je moet beginnen? Lees dan snel verder en laat je inspireren door de volgende drie handige tips. 

1.Wat heb je nodig? 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom is het eerst belangrijk om alle benodigdheden in huis te halen. Denk in elk geval aan een kwalitatieve grondverf. Ongeacht wat er op de lak staat. Grondverf zorgt ervoor dat de lak straks beter pakt en langer blijft zitten. Bovendien zorgt deze ook voor een veel egaler en mooier resultaat. Denk daarnaast ook aan kwasten in verschillende maten en een bakje om de verf in te gieten, zodat je deze gemakkelijker kunt aanbrengen. 

Verf is niet goedkoop. Zeker niet als je voor kwaliteitsverf kiest. Als het niet volledig opgaat, wil je deze waarschijnlijk ook langer kunnen bewaren. Overweeg daarom ook enkele plastic flessen aan te schaffen. Hierin kun je de overgebleven verf bewaren, zodat deze weer bij een volgend project gebruikt kan worden.

2. Meubelstuk kiezen 

Natuurlijk kan het project nooit starten als er geen meubelstuk aanwezig is om op te knappen. Maar waar moet deze aan voldoen? Allereerst moet er goed op de kwaliteit van het meubelstuk worden gelet. Het geeft niet als deze gebreken en beschadigingen kent, maar deze moeten wel opgelost kunnen worden. Daarnaast moet het meubelstuk nog steeds over stevigheid beschikken en is het fijner als deze niet in de olie of wax staat. 

Het is dus vooral belangrijk dat het meubelstuk op enkele beschadigingen na gewoon nog in prima conditie is. Met wat opknapwerk ziet deze er vervolgens weer als nieuw uit en kan hij nog prima een ronde mee. 

3. Schuren of oude verf volledig verwijderen? 


Neem de oude verflaag goed onder de loep. Is dit heel slecht geworden? Dan zal de verflaag eerst volledig verwijderd moeten worden, alvorens er geschuurd kan worden. Als de verf eigenlijk nog prima is, maar je deze toch wil aanpassen, dan is enkel schuren voldoende. 

Soms staat er op een primer dat schuren van tevoren niet noodzakelijk is of beweren mensen dat met de juiste verf dit eigenlijk niet nodig hoeft te zijn. Niets is echter minder waar. Schuren is altijd verstandig. Op die manier zorg je er namelijk voor dat de verf veel beter hecht en creëer je een egaler resultaat. Bovendien zorgt het ook voor een veel langere levensduur van de verf. Sla deze stap dan ook zeker niet over, want zo doe je straks veel langer met het eindresultaat. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *