Zo renoveer je jouw huis

Zo renoveer je jouw huis

Er zijn verschillende redenen om jouw woning te renoveren. Hoewel het verbouwen of aanpassen van een woning vaak veel stress met zich meebrengt, zal dit tevens ook leiden tot een hoger wooncomfort. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het renoveren van je huis en geven we een aantal praktische tips.

Renoveren kan heel veel verschillende vormen aannemen. Op de eerste plaats staan de verbouwingen die worden gedaan omdat er sprake is van slijtage. Deze moet je doen om je woning in optimale conditie te houden. Denk bijvoorbeeld aan het vernieuwen van het dak, het vervangen van een cv-ketel of boiler en het verbeteren van de elektriciteitsvoorzieningen in je woning.

Daarnaast heb je ook renovaties die je uitvoert om je woning te verfraaien. Bijvoorbeeld nieuw behang kopen wanneer je eens wat anders aan de muur wilt of een nieuwe vloer leggen. Dit zijn allemaal manieren om je woning te verfraaien en zo het wooncomfort te doen laten stijgen. Hierbij is het zeker interessant om vooral te kijken naar dingen die niet alleen je woning verfraaien, maar ook nog eens tot een waardevermeerdering van het huis kunnen leiden.

Een verbouwing of renovatie in huis is niet altijd even prettig. Soms mis je dagen- of wekenlang de luxe van je eigen woning. Gelukkig is het wel voor een goed doel. Om het ongemak echter zoveel mogelijk te beperken is het wel belangrijk om op voorhand een gefundeerd plan te maken. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Verbouwen

Doe voldoende inspiratie op

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je gaat doen en hoe je dit gaat uitvoeren. Gelukkig staat het internet tegenwoordig bomvol informatie en inspiratie die jou kunnen helpen bij het maken van een gestructureerd plan. Gebruik handige apps als Pinterest om inspiratie op te doen voor jouw verbouwing of renovatie. Naast inspiratie kan je online ook eenvoudig vakmensen vinden die deze klus voor jouw kunnen uitvoeren.

Zelf doen of hulp inschakelen?

Dan komen we direct op het volgende dilemma: pak je de renovatie zelf aan of schakel je hulp in? Dit is volkomen afhankelijk van jouw eigen klusvaardigheden en de klus die uiteraard uitgevoerd moet worden.

Verfraaiingswerkzaamheden zoals het leggen van een nieuwe vloer, het verven van de muren of een nieuw behang aanbrengen zijn dingen die de meeste mensen zelf wel kunnen uitvoeren. Wanneer je zelf heel handig bent kan het zelfs voorkomen dat je grotere verbouwingen en renovaties aan de woning kunt aanpakken.

Blijf echter wel realistisch. Het is bijna onmogelijk dat je van werkelijk iedere klussen even veel verstand hebt. Bedenk daarom goed waar je al ervaring mee hebt en wat je beter kunt overlaten aan vakmensen. Je wil immers voorkomen dat je tijdens het renoveren grote fouten maakt, waardoor je uiteindelijk nog duurder uit zal zijn omdat een vakman deze problemen weer moet oplossen. Ken je eigen talenten!

Stel een budget vast

Het is niet verstandig om zonder enig budget aan het klussen te gaan. Voor je het weet is al je spaargeld verdwenen en is de klus nog niet afgerond. Hartstikke zonde natuurlijk! Bepaal daarom op voorhand hoeveel je maximaal aan de renovatie kan en wilt uitgeven. Bewaar bij iedere aankoop de bonnetjes (zelfs van de kleinste dingen) zodat je het overzicht bewaard. Bedenk tevens of je nog speling hebt binnen je budget of dat dit het echt is. Wij adviseren om minimaal 7% van je budget te reserveren voor onvoorziene uitgaven. Deze komen namelijk altijd wel voor tijdens een verbouwing en zo weet je zeker dat hier voldoende geld voor aanwezig is.

Vraag nadat je het budget hebt opgesteld offertes op bij verschillende aannemers. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit van de klus. Dit kun je bijvoorbeeld ontdekken door recensies van andere klanten te lezen. Zo weet je zeker dat je voor de aannemer met de beste kwaliteit en de scherpste prijzen kiest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *