Altijd al voordeliger en milieuvriendelijker willen stoken?

Altijd al voordeliger en milieuvriendelijker willen stoken?

Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig standaard opgeleverd zonder gasaansluiting. Op deze manier moet het gasverbruik in Nederland steeds verder worden teruggedrongen. Bij deze nieuwbouwprojecten kiest men vaak voor een combinatie van een elektrische warmtepomp en vloerverwarming. Het is een zuinigere en milieuvriendelijkere wijze van stoken! Toch is er nog veel winst te behalen. Kies bijvoorbeeld voor zonnepanelen op het dak van je woning, om steeds minder grijze stroom te hoeven gebruiken voor het verwarmen van je woning. Ook kunnen oudere woningen gerenoveerd worden bij een bouwproject, om zo te werken aan een betere isolatie. Maak je bijvoorbeeld al gebruik van kunststof kozijnen?

Oudere woningen duurzamer maken

Het verbeteren van de isolatie, door houten kozijnen te vervangen voor kunststof kozijnen, is een eerste stap in het verduurzamen van je woning. Een betere isolatie maakt dat er steeds minder warme lucht uit je woning stroomt, waarmee het energieverbruik af zal nemen. Ook het gebruik van dikkere ruiten kan een goede stap zijn naar een duurzamer en milieuvriendelijker huis. Een derde optie is het verbeteren van de vloerisolatie. Het dichten van de kruipruimte kan hier onderdeel van zijn.

Schoorsteen vegen

Stoken met een houten kachel

Een andere manier om iets milieuvriendelijker te stoken, is het gebruik van een houtkachel in huis. Hoewel het kappen van gezonde bomen bepaald niet bijdraagt aan een betere wereld, is het gebruik van het hout van zieke bomen of resthout uit eigen bouwprojecten wel slim. De houtkachel zorgt voor voldoende warmte om een goed geïsoleerde woonkamer te verwarmen in de herfst en winter. Ga regelmatig op zoek naar oud hout en laat dit lang genoeg drogen om een sterke rookontwikkeling bij het gebruik van de houtkachel te voorkomen.

Tip: schakel bij een houtkachel regelmatig een schoorsteenveger in, om onderhoud aan de schoorsteen uit te laten voeren. Je wilt het risico op een brand in huis tot een minimum beperken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *