In veel Nederlandse woningen is er sprake van een vochtprobleem. Een duidelijke indicatie zijn beslagen ramen in huis. Bijvoorbeeld tijdens het koken of bij het opstaan. In dat geval wordt duidelijk dat er te weinig geventileerd wordt en de luchtvochtigheid in huis erg hoog is. Als dit probleem incidenteel een keer ontstaat, zal dat in de meeste gevallen geen verdere problemen opleveren. Bij een structureel vochtprobleem zal er echter spoedig naar een oplossing gezocht moeten worden. Gebeurt dit niet, dan kan dit uiteindelijk leiden tot schimmelplekken in huis, een muffe geur, loslatend behang of een hoog energieverbruik.
Het is dus belangrijk dat condens in huis zo snel mogelijk wordt opgelost. Maar hoe doe je dit? Hier zijn 4 tips waarmee je condens in huis voorgoed kunt oplossen.
1. Bepaal de oorzaak van het vochtprobleem
Ten eerste is het goed om de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen. Waardoor is er een zeer hoge luchtvochtigheid in huis aanwezig? Op welk moment ontstaat de condens? Zet voor jezelf een aantal dingen op een rijtje waarmee het te maken kan hebben en probeer verschillende zaken uit.
Als je er echt niet uit lijkt te komen, kun je ook altijd nog een professioneel luchtonderzoek laten doen. Hierbij kijkt men naar de oorzaak van de luchtvochtigheid, in hoeverre deze schadelijk is voor het binnenklimaat en op welke manieren deze kan worden opgelost.
2. Blijf ventileren
Met name gedurende de wintertijd vergeten we dikwijls te ventileren. Door de enorme kou buitenshuis, lijkt het bijna zonde om de ramen open te zetten. Wees je er echter van bewust dat ventileren altijd noodzakelijk blijft. Of het nu warm of koud weer is. Zet daarom iedere dag de ramen open. Minstens een half uur.
Wist je dat koude lucht bovendien gemakkelijker te verwarmen is? Hierdoor hoef je dus echt niet extra stookkosten kwijt te zijn. Lekker blijven ventileren dus. Dat is goed voor de gezondheid én de portemonnee.
Wil je er zeker van zijn dat de luchtkwaliteit in huis goed blijft? Dan kun je ook nog kiezen voor een intelligent ventilatiesysteem. Deze bepaalt zelf in hoeverre er geventileerd moet worden om de lucht schoon te houden. Dit is even een investering, maar uiteindelijk zeker de moeite waard.
3. Zorg voor voldoende afzuiging tijdens het koken
Veel vochtproblemen ontstaan in de keuken. Zeker wanneer er sprake is van een open keuken. In dat geval kan het vochtprobleem ook in de woonkamer en zelfs de hal terecht komen. Als er onvoldoende afzuiging aanwezig is tijdens het koken, zullen er enorm veel dampen in de ruimte terecht komen. Deze vochtdampen kunnen vervolgens nergens meer heen, waardoor ze de ramen laten beslaan en voor vocht achter meubels zorgen. Wanneer dit te laat wordt opgemerkt en er te weinig wordt geventileerd, kan dit in een groot schimmelprobleem resulteren.
4. Onderhoud de woning goed
Lekkages zijn de nummer één oorzaak van schimmel- en vochtproblemen in huis. Daarom is het goed om extra aandacht te besteden aan het onderhoud van je woning. Verwijder bladeren uit de dakgoot, controleer de kitnaden in de badkamer, enzovoorts. Voorkomen is beter dan genezen!