Het energielabel

Het energielabel

Het energielabel is ons niet geheel onbekend: de stickers met groen en rood gekleurde pijlen zijn al geruime tijd te vinden op witgoedapparaten. Hebben we het echter over een energielabel voor een huis, dan klinkt dat minder bekend in de oren. Maar op 1 januari 2008 zullen toch echt alle huizenverkopers eraan moeten geloven, want dan wordt het verplicht je huis te voorzien van een energielabel. Op een paar uitzonderingen na dan.

Het energielabel geeft met de letters A tot en met G en de kleuren groen tot en met rood aan hoe energie zuinig de woning is. Klasse A (donkergroen) is zuinig en klasse G (rood) is onzuinig. Met het energielabel kun je als koper daarom direct zien hoe zuinig de woning is. Er wordt dan ook verwacht dat huizen die energie zuinig zijn, aantrekkelijker zijn voor potentiële kopers of huurders.

Een energiezuinig huis is namelijk interessant voor de nieuwe bewoner, omdat hij geen energiebesparende maatregelen meer hoeft te nemen bij de verbouwing of renovatie. Maar ook voor de verkoper of verhuurder is een energiezuinige woning interessant: de woning wordt namelijk meer waard.

Waarom een energielabel?

Het energielabel is echter niet alleen in het leven geroepen om voordeel te geven aan de kopers en verkopers. Begin 2003 is de Europese richtlijn ‘energieprestatie van gebouwen’ (EPBD) van kracht geworden met als doel een lager energieverbruik te genereren.

De belangrijkste reden voor de komst van het energielabel op woningen, is dan ook dat Nederland hiermee positief bijdraagt aan de reductie van CO2 uitstoot en dus aan de vermindering van het broeikaseffect. Daarnaast scheelt een energie zuinig huis aanzienlijk in de energiekosten en dat is natuurlijk interessant voor de portemonnee. Maar bovenal is het gewoon prettiger en comfortabeler wonen in energiezuinig, en dus goed geïsoleerd huis.

Verplicht

Zodra de woning van bewoner wisselt, dient het energielabel door de oude bewoner aan de nieuwe overhandigd te worden. Een energielabel behoudt 10 jaar zijn geldigheid. Maar niet alle woningen hoeven voorzien te worden van een energielabel, namelijk wanneer:

de woning jonger is dan 10 jaar, omdat deze al energie zuinig is gebouwd

er al een Energie Prestatie Advies (EPA) is opgesteld tussen 1 juli 2002 en 1 januari 2008

Er zijn nog meer uitzonderingen, maar daarvoor verwijzen we je naar de website van VROM.

Hoe kom ik aan een energielabel?

Net zoals niet iedereen een APK-keuring op je auto mag uitvoeren, dient ook een erkende adviseur het energielabel te verstrekken. De kosten voor het opstellen van het label verschillen per adviseur, maar zullen liggen tussen de 100 en 150 euro. Vraag daarom verschillende offertes aan. Een overzicht van de gecertificeerde adviseurs vind je hier.

Energie zuinig of niet

Waar let een adviseur nou op bij de bepaling van het energielabel? De adviseur kijkt naar de totale isolatie van je huis. Dus de mate van isolatie van je dak, ramen, muren en vloeren. Ook kijkt hij naar de energiezuinigheid van de vaste installaties zoals je verwarmingsketel en je (mechanische) ventilatiesysteem. Op basis van zijn bevindingen, legt hij de energiescore vast met het energielabel. Hij zal je daarbij een advies geven over hoe je eventueel je woning nóg energie zuiniger kunt maken. Het energielabel dien je aan de notaris te geven wanneer je je woning verkoopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *