Zelf een muur betegelen

Zelf een muur betegelen

Met een beetje rekenwerk én oog voor detail betegel je zelf je muur. Lees hier hoe het moet!

Kan ik zomaar tegels plaatsen op mijn muur?

Zorg ervoor dat de muur waarop je tegelt redelijk vlak is. Eventuele hobbels in de muur schuur je weg; is de muur erg slecht, stuuk dan eerst de wand! Je kan de tegels ook over een aanwezige laag tegels plaatsen.

Hoeveel tegels heb ik nodig?

Bij iedere klus is de maatvoering erg belangrijk en dus ook bij het betegelen van een muur. Om te voorkomen dat je in de hoek eindigt met of een hele brede voeg, of een hele smalle tegel, volg je de volgende rekenmethode. Meet de breedte en de hoogte van de tegelwand tot op de millimeter. Deel beide getallen door de tegelmaat + de breedte van de voeg (meestal 3 millimeter). Aan de uitkomst zie je hoe veel tegels de breedte en de hoogte in gaan: neem hiervoor het getal van voor de komma. Is het getal achter de komma kleiner dan 50, dan worden beide pastegels kleiner dan een kwart tegel. Dit is lastig snijden en ziet er niet mooi uit. Neem dan een hele tegel minder, dan worden de pastegels een halve tegel breder. Wanneer je tot het plafond tegelt maak je voor de hoogte dezelfde berekening. Tegel je maar tot halverwege, dan kan je gewoon met een hele tegel eindigen, zonder rekensommetjes.

Voorbereiding voor het plaatsen van tegels

 • Zet met een waterpas van tenminste 80cm lang een verticale lijn op de muur. Doe dit vervolgens ook horizontaal, ter hoogte van waar de tegelwand moet beginnen en laat de lijnen elkaar kruisen.
 • Sla nu een lat waterpas onderaan de muur, om straks de onderste rij tegels te ondersteunen. De hoogte van de lat is afhankelijk van de hoogte van de onderste tegelrand. Het mooiste resultaat krijg je door onderaan ongeveer een tegelhoogte van ¾ aan te houden.
 • Sla de lat met twee staalspijkers in de muur en laat de koppen uitsteken. Zo kan je de spijkers straks weer eenvoudig verwijderen.
 • Maak nu de lijm aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Het plaatsen van tegels

 • Breng met de lijmkam de lijm aan voor de eerste verticale rij tegels. Zorg dat de lijm niet over de verticale lijn komt. Als je de lijm over de lijn smeert, kan je niet meer goed zien of alle tegels wel exact tegen de lijn aan komen.
 • Druk dan de eerste tegel in de lijm; dit is de tegel onderaan, direct boven de houten lat. Druk de tegel stevig aan en verwijder lijm die door de druk onder de tegel vandaan komt.
 • Druk dan de tweede tegel direct boven de eerste in de lijm. Plaats tegelkruisjes zodat de tegels niet uitzakken. Zet de tegelkruisjes tussen de tegels, recht op in de voeg.
 • Plaats twee kruisjes tussen elke twee tegels voor een mooi resultaat. Geen tegelkruisjes? Gebruik dan spijkers met de gewenste diameter!
 • Werk zo verder omhoog tot de gewenste hoogte. De eerste en belangrijkste rij tegels zit nu.
 • Controleer of alle tegels goed zitten, je kan deze waar nodig nog enige tijd verschuiven.
 • Werk zo de gehele wand af. De tegelkruisjes kan je na 12 uur verwijderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *