Energie besparen met zonnepanelen

Energie besparen met zonnepanelen

Zelf duurzame energie opwekken met zonnepanelen, dat kost toch een hoop geld? Het is een veel gehoorde uitspraak, maar klopt niet. Met zonnepanelen van goede kwaliteit en een vakkundig advies voor jouw woning kan je een hoop besparen op je energiekosten en zelfs geld terug krijgen van je energieleverancier. En wie weet heb jij wel recht op een subsidie. Heb je geld te kort? Bekijk dan ook onze blog “Verbouwing meefinancieren

Duurzame energie voor jouw woning

De afgelopen jaren heeft de ontwikkeling en populariteit van groene stroom een sterke opmars gemaakt. Zo zie je tegenwoordig steeds vaker zonnepanelen op de daken van woningen en spelen ook steeds meer energieleveranciers hier op in.

Het zelf opwekken van duurzame energie wordt met deze ontwikkelingen ook steeds aantrekkelijker. Zo voorzie je (deels) zelf in je energievoorziening, waardoor je minder stroom hoeft af te nemen van de energiemaatschappij. En dat zie je terug op je energierekening. Het kan ook zijn dat je meer energie uit je zonnepanelen haalt dan je zelf verbruikt. In dat geval wordt de stroom terug gevoerd naar het elektriciteitsnet en ontvang je hier een vergoeding voor van je energieleverancier. Wat je terug krijgt verschilt per leverancier. Daarom kan het overstappen van energieleverancier verstandig zijn.  Zo heb jij niet alleen geen energierekening die je moet betalen, je krijgt ook nog eens geld toe. Een aantrekkelijke gedachte.

De meest voorkomende meetsystemen bij het zelf opwekken van energie zijn de bekende draaimeters en digitale meters. De draaimeter houdt als vanouds bij hoeveel jij verbruikt. Produceer je meer energie dan je zelf verbruikt? Dan meet de meter dit en begint hij terug te draaien. Bij een digitale meter wordt apart bijgehouden hoeveel energie je verbruikt vanuit het energienet en hoeveel energie je terug levert. In beide gevallen leest je energiemaatschappij aan het einde van het jaar de meters uit en wordt bepaald of je moet betalen of juist geld terug krijgt. Je zal hoe dan ook minder betalen dan je gewend was!

Zonnepanelen op het dak

Een van de meest voorkomende en toegankelijke manieren om zelf duurzame energie op te wekken is met zonnepanelen. Deze panelen zijn zowel op schuine als platte daken te gebruiken en maken slim gebruik van het zonlicht. Het opgevangen zonlicht wordt in de panelen omgezet naar energie of warmte, die jij vervolgens kan gebruiken voor eigen gebruik.

Zonnepanelen worden het meeste gebruikt voor het opwekken van stroom of het opwekken van warmte. Bij beide systemen komt het er op neer dat je energie bespaart, alleen is de manier waarop anders. Bij het opwekken van stroom wordt de energie uit het zonlicht omgezet naar elektriciteit, waarna je het gebruikt voor de energievoorziening in huis, zoals je tv, de wasmachine of het nachtlampje in de slaapkamer.

Kies je voor een systeem dat warmte opwekt? Dan wordt het opgespaarde zonlicht omgezet naar warmte, welke vervolgens het water verwarmd in een speciaal voorraadvat. Dit systeem kan gekoppeld worden aan bijvoorbeeld je wasmachine, de vaatwasser en natuurlijk aan de keuken en de douche.

Als je aan de slag gaat met zonnepanelen is het belangrijk dat je jezelf goed laat adviseren door een specialist over de mogelijkheden en meest geschikte zonnepanelen voor jouw woning, maar ook dat de panelen vakkundig gemonteerd worden op het dak. Het rendement tussen verschillende soorten zonnepanelen kan aanzienlijk zijn.

Subsidies voor zonnepanelen

De overheid stimuleert het gebruik van duurzame energie door middel van verschillende subsidies. Of je in aanmerking komt voor een subsidie hangt van verschillende factoren af, bijvoorbeeld of je een huis huurt of een koopwoning hebt, maar ook je woonplaats heeft invloed. Heb je bijvoorbeeld een eigen huis in Roosendaal? Dan kan je in aanmerking komen voor een subsidie van maximaal 650 euro voor de aanschaf van zonnepanelen. Wil je weten of jij in aanmerking komt voor een subsidie? Kijk dan op https://www.energiesubsidiewijzer.nl/.

Ook voor bedrijven is het interessant om aan de slag te gaan met duurzame energie. Zo zijn er voor ondernemingen speciale subsidieregelingen en aftrekposten. Deze fiscale voordelen lopen via de zogenaamde Energie Investerings Aftrek en kunnen variëren van 35% tot maar liefst 88%. Voor ondernemers heeft dit als voordeel dat je door zelf duurzame energie op te wekken niet alleen bespaart op de energiekosten van het bedrijf, maar dat je ook nog eens minder inkomsten- of vennootschapsbelasting moet betalen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *