Verbouwing meefinancieren: hoe gaat dat in zijn werk?

Verbouwing meefinancieren: hoe gaat dat in zijn werk?

Steeds meer huiseigenaren kiezen ervoor om hun huidige woning te verbouwen. Hierbij gaat het niet alleen om de kleine verbouwingen, zoals het aanpassen van de badkamer of keuken, maar ook om grote verbouwingen. Steeds vaker wordt er extra ruimte gecreëerd in een al bestaande woning. Dit heeft veel te maken met de huidige huizenmarkt. Het aanbod in huizen is beperkt, terwijl de vraag ontzettend groot is. Hierdoor stijgen de woningprijzen gestaag en dat is niet altijd even fijn voor de kopers. Het kopen van een nieuwe woning wordt hierdoor een stuk lastiger, zeker omdat ook de richtlijnen omtrent het ontvangen van een hypotheek een stuk strenger zin geworden. In veel gevallen is het verbouwen van de huidige woning de voordeligste en beste optie. Toch schort het ook daarvoor regelmatig aan voldoende financiële middelen. De verbouwing meefinancieren is op dat moment de beste oplossing. Maar hoe gaat dit eigenlijk in zijn werk?  

Vraag een verbouwingsdepot aan  

 Als je je woning wilt verbouwen, zal je te maken krijgen met heel veel kosten. Bij sommige mensen is de spaarrekening toereikend, maar bij veel anderen is dit niet het geval. Wat doe je in zo’n situatie? Je kunt er uiteraard voor kiezen om nog enkele jaren door te sparen, maar wat doe je als je hierdoor lijdt onder een ondragelijk wooncomfort? In dat geval is het meefinancieren van de verbouwing een goede oplossing. Dit doe je meestal door de verbouwing te financieren als onderdeel van je hypotheek. Dit kan door middel van een verbouwingsdepot. Dit wordt ook wel als spaarpotje gezien en kan enkel gebruikt worden om kosten van de verbouwing te betalen. In dit potje wordt het geld geplaatst dat je nodig hebt om de verbouwing te bekostigen. Je mag alle zaken lenen die te maken met de woning, zolang deze niet te verhuizen zijn. Zo mag je de arbeidskosten uit de verbouwingsdepot halen, maar de nieuw gekochte meubels niet.  

bouwen

Waar moet je rekening mee houden bij het afsluiten van een verbouwingsdepot?  

 Bij het aanvragen van een verbouwingsdepot is het belangrijk dat je een duidelijke offerte van de aannemer meeneemt. Laat hem hierbij aangeven hoeveel de verbouwing ongeveer gaat kosten. Je kunt natuurlijk zelf ook een goede schatting maken. Wij raden altijd aan om ongeveer 5 tot 10% boven het uiteindelijke bedrag te gaan zitten, zodat je ook onvoorziene uitgaven gedekt hebt. Vanuit het verbouwingsdepot kan je alle rekeningen van de verbouwing betalen. Deze stuur je direct door naar de bank en die betaalt het vanuit jouw spaarpotje. Je hebt zelf dus geen toegang tot de depot. Ga je zelf langs de bouwmarkt? Bewaar dan zorgvuldig alle bonnen en verhaal de kosten bij de bank via een declaratieformulier. Let er wel op dat een verbouwingsdepot nooit langer dan twee jaar mag bestaan, in deze tijd moet de verbouwing dan ook afgerond zijn. Je kunt hierbij het hele bedrag gebruiken, maar er kan ook een gedeelte overblijven. Is dat laatste het geval? Dan kan je in overleg met de bank bekijken of je het geld netjes teruggestort krijgt of als aflossing van de hypotheek gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *