Duurzamere samenleving door verbeteren energielabel

Duurzamere samenleving door verbeteren energielabel

Vanaf januari 2015 is een energielabel voor bedrijfpanden verplicht bij de verkoop of verhuur van een pand. Het niet tijdig leveren van een label kan een boete opleveren, die op kan lopen tot €20.250,-. Je kunt voor een bedrijfspand een energielabel A tot en met G halen. Het aantal vierkante meter is van belang, evenals het gebruiksdoel van het pand om vast te stellen wat het voor een label wordt. Het energielabel is opgesteld naar de Europese wetgeving en biedt inzicht in de energieprestaties van een pand. Belangrijke onderdelen bij de opname van een energielabel zijn: isolatie, verlichting en warmteregeling.

Besparen op energie

Onderaan de streep kan het veel verschil maken of je energiebesparende maatregelen hebt genomen voor je bedrijfspand. Een energielabel geeft inzicht in de resultaten van het pand en geeft ook mogelijkheden tot verbeteringen aan. Zodoende kun je nog meer besparen en kun je de terugverdientijd van jouw pand berekenen. Het energielabel geeft inzicht of  een pand goed geïsoleerd is of milieuvriendelijke manier wordt verwarmd en welke mogelijkheden er nog zijn om dit te verbeteren.

Naast het feit dat je kunt besparen op de jaarrekening draagt een groen energielabel (a of b) bij aan de verkoop van een pand. Ook met het oog op de toekomst is dit een belangrijk onderdeel, gezien de wijzigingen in de wetgeving. Naast dat dit geldt voor bedrijfspanden is die voor particulieren ook een belangrijk onderdeel. Investeren in een woning is ook belangrijk, zo kan dat bijvoorbeeld ook met zonnepanelen.

Vernieuwde wetgeving energielabel C

Per 2023 maakt de nieuwe wetgeving zijn intrede, waarbij wordt ingespeeld op meer energiezuinige bedrijfspanden. Alle panden moeten vanaf januari van dat jaar een energielabel C hebben. Dit moet ervoor zorgen dat het energieverbruik in Nederland af zal nemen. Een groen energielabel voor bedrijven zorgt voor een positief bijdrage aan een duurzamere samenleving en een energiezuiniger bedrijfspand. Dit moet uiteindelijk leiden tot een energieneutrale samenlevering met zelfvoorzienende panden.

Energielabel verbeteren

Je kunt je energielabel verbeteren door onderdelen aan je pand te verbouwen of te vervangen. LED-verlichting is bijvoorbeeld een goede investering, evenals zonnepanelen en wellicht zelfs een warmtepomp. Voor sommige verbouwingen biedt de overheid zelfs subsidies aan die de terugverdientijd daardoor zal verkorten. Als je dus aan de slag gaat met het verbeteren van een energielabel moet je je goed laten informeren over welke ingrepen en verbouwingen je wellicht subsidie voor kunt krijgen. Na de verbouwing van je pand kun je een nieuw energielabel aanvragen, waarbij je aan kunt tonen welke wijzigingen hebben plaatsgevonden. Vervolgens krijg je hier een nieuw label voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *