Hoe ontstaat betonrot en hoe los je dit op?

Hoe ontstaat betonrot en hoe los je dit op?

Betonrot is een veelvoorkomend probleem dat de stabiliteit van je huis serieus kan aantasten. Het is dus wel handig om te weten hoe dit kan ontstaan, hoe je dit kunt voorkomen en nog belangrijker, hoe het ook kan worden opgelost. Je zit er namelijk niet op te wachten dat je straks de stukken beton om de oren vliegen, omdat je niet tijdig iemand hebt ingeschakeld om de problemen te verhelpen. Dus heb jij het gevoel dat je hiermee te maken hebt of wil je gewoon weten wat het is en hoe je het kunt oplossen? Dan ben je hier goed. Wij leggen het je namelijk allemaal uit.

Wat is betonrot?

Betonrot is een term die gebruikt wordt om degradatie van beton aan te duiden. Het treedt op wanneer het beton wordt blootgesteld aan vocht en andere schadelijke invloeden, waardoor de sterkte ervan afneemt. Het kan leiden tot scheuren, afbrokkeling en uiteindelijk zelfs instorting van constructies. Nu zal dit vaak niet meteen zo’n vaart lopen, maar is het wel belangrijk tijdig in te grijpen. Een bedrijf inschakelen voor betonreparatie biedt dan uitkomst. Deze kosten zijn namelijk vaak een stuk beter te dragen dan wanneer er daadwerkelijk schade is aan de constructie zelf.

De oorzaken van betonrot

Betonrot kan op een aantal verschillende manieren ontstaan. Vaak is dit niet iets wat van vandaag op morgen gebeurt, maar vaak bij langdurige blootstelling. De eerste oorzaak is door blootstelling aan vocht. Nu is het echt niet direct een probleem wanneer het een keer regent, maar lekkage waarbij het water de nodige uren heeft gestroomd is wel een serieus probleem. Ook kan het zijn dat de leiding in het beton is gaan lekken en je er dus pas dagen, weken of zelfs maanden later achterkomt. De tweede oorzaak en deze is iets complexer, is carbonatatie. Carbonatatie is een proces waarbij koolstofdioxide uit de lucht reageert met het beton. Dit zorgt ervoor dat de pH waarde van het beton lager wordt, waardoor de beschermende laag rondom het wapeningsstaal zwakker wordt, met corrosie tot gevolg.

Hoe los je betonrot op?

Nu je weet welke oorzaken hieraan ten grondslag liggen, is het ook handig te weten hoe  je dit probleem op kunt lossen. Allereerst is het goed te weten dat het probleem in de meeste gevallen niet direct op te lossen is, maar dit dagen of zelfs weken kan duren om het beton weer droog te krijgen en waar nodig te herstellen. De eerste stap is het inspecteren van het beton. Kijk naar scheuren, afbrokkeling en corrosie van het wapeningsstaal. Op deze manier kan er een inschatting worden gemaakt van de daadwerkelijke schade. Kleine scheurtjes kunnen prima worden gerepareerd met reparatiemiddelen die geschikt zijn voor beton. Bij grotere schade kan het nodig zijn om een bedrijf in te schakelen voor een grondige reparatie. Belangrijk is vooral dat je niet alleen zorgt dat de schade wordt hersteld, maar je ook weet waar het vandaan komt. Alleen dan kun je er ook voor zorgen dat het niet nog een keer gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *