Hoe voorkom je een muizenplaag in huis?

Hoe voorkom je een muizenplaag in huis?

Muizen vormen voor veel woningbezitters een nachtmerrie! Niet alleen het idee dat er muizen door je woning kruipen kan behoorlijk vervelend zijn, ook blijkt het erg lastig om de muizen te bestrijden. Dit komt onder meer door het feit, dat de muizen een hoge voortplantingssnelheid hebben. Daarbij verstoppen de muizen zich doorgaans dermate goed, dat deze pas na een lange tijd ontdekt worden. Een moment waarop de muizen zich al meermaals vermenigvuldigd hebben in veel gevallen! Reden genoeg om extra alert te zijn op de aanwezigheid van muizen. In dit artikel geven we je tips om muizen in huis te herkennen en te voorkomen.

Controleer je woning altijd op kieren en gaten

Bij een verbouwing van woning kunnen er fouten gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan kleine kiertjes tussen stenen van je muren, die niet goed zijn afgedicht bij de verbouwing. Via deze kieren en gaatjes kunnen de muizen zich eenvoudig naar binnen werken. Eenmaal binnen verstoppen zij zich tussen de binnen- en buitenmuur, waar zij voor schade aan het isolatiemateriaal kunnen zorgen. Het is erg lastig om de muizen hier te vinden! Reden genoeg om na een verbouwing je volledige muur nog eens na te lopen op kleine gaatjes en kiertjes. Dicht deze direct af, om te voorkomen dat de muizen naar binnen kunnen glippen.

Tip: let ook goed op gaten rond de kozijnen van nieuw geplaatste ramen in huis! Hoewel de muizen zich hier minder snel langs zullen bewegen, kunnen mieren en wespen de gaten wel gebruiken om binnen te komen.

kieren en gaten muis

Houd schade aan etensverpakkingen in de gaten

Naast de kieren die gedicht moeten worden om muizen buiten te houden, kun je ook kijken naar schade aan verpakkingen, afvalzakken, enzovoorts. De muizen zijn ’s nachts mogelijk actief geweest om naar voedsel te zoeken. Een plastic of papieren verpakking is vaak eenvoudig open te maken door de muizen. Bij een kunststoffen verpakking is dit lastiger, waardoor aangeraden wordt om altijd gebruik te maken van glazen of kunststoffen bakjes.

Tip: leeg een plastic afvalzak zeker eens per twee of drie dagen om muizen buiten te houden. Ook op de bouwplaats is het onverstandig om afvalzakken lang te laten staan!

Bestrijding van muizen op de bouwplaats

Wanneer je te maken hebt met muizen op de bouwplaats, doe je er verstandig aan om professionele hulp in te schakelen. Ongediertebestrijders beschikken over effectieve hulpmiddelen, om de muizen snel te bestrijden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *