Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een zonneboiler?

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een zonneboiler?

Het wordt steeds populairder om je huis te verduurzamen. De meeste mensen doen dit door zonnepanelen en een zonneboiler te nemen. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten wanneer je voor een zonneboiler kiest?

De zonneboiler: wat is het?

Je laat een zonnecollector en een zonneboiler plaatsen op het dak van je woning. De zonnecollector is een soort buizenstelsel met een vloeistof erin. Deze vloeistof warmt enorm snel op. De vloeistof transporteert de warmte door de buizen naar een voorraadvat: de zonneboiler. De buizen geven daar hun warmte af aan het kraanwater. Op deze manier krijg je warm kraanwater, verzorgd door de zon. De boiler kun je ook aansluiten op een cv-ketel, waarmee het water nog extra verwarmd kan worden. Hierdoor kom je nooit onder een koude douche te staan.

Wanneer is het interessant om een zonneboiler te nemen?

Door een zonneboiler te nemen kun je geld besparen op je gasrekening. Je stoot minder CO2 uit en je levert een bijdrage aan het tegengaan van de klimaatverandering. Als je nu nog een elektrische boiler hebt is de besparing op de energierekening alleen maar groter.

Het is de bedoeling dat we met zijn allen minder aardgas gaan gebruiken. Hierdoor zal de gasprijs de komende jaren verder stijgen. Daardoor verdien je je zonneboiler sneller terug. Als je al zonnepanelen op je dak hebt liggen en er nog plaats is, is een zonneboiler een goede tweede stap. De stroom van de zonnepanelen wordt terug geleverd aan het net, waar je een vergoeding voor krijgt. Hierdoor verdien je zonnepanelen eerder terug dan een zonneboiler.

Wanneer is het interessant om een zonneboiler te nemen?

Kosten en opbrengsten van een zonneboiler

Zonneboilers kosten gemiddeld tussen de €2000 en €3500 euro en gaan ongeveer 25 jaar mee. Daarbij moet ook nog rekening gehouden worden met extra kosten voor installatie en onderhoud van de boiler.

Op financieel gebied is een zonneboiler gunstiger wanneer het warmwatergebruik van je huishouden groter is. Een gezin van vier personen bespaart met een zonneboiler ongeveer de helft van het gasgebruik voor warm water, dat is zo’n €150 euro per jaar. De komende jaren zal aardgas duurder worden en daardoor wordt ook de besparing met een zonneboiler hoger.

Sinds 2016 is de ISDE-subsidie beschikbaar. Iedereen die een zonneboiler wil plaatsen, kan deze subsidie aanvragen. Er is een apparatenlijst voor boilers opgesteld en de boilers op die lijst komen allen in aanmerking voor een subsidie. In de lijst staat ook het subsidiebedrag per type boiler.

Soorten zonneboilers

Er zijn veel verschillende soorten en typen zonneboilers. In ons klimaat zijn vooral het drukgevuld systeem en het terugloopsysteem belangrijk. Bij het terugloopsysteem loopt de transportvloeistof terug in een opslagvat als de boiler niet in werking is, hierdoor hoef je geen antivries te gebruiken. Daardoor is het terugloopsysteem goedkoper in onderhoud.

Voor op je dak kun je kiezen tussen een vlakke-plaatcollector of een vacuümbuis-collector. De vacuümbuis is duurder, maar werkt beter bij bewolking of laagstaande zon. Met dat type verleng je het deel van het jaar waarin je vooral met zonnewarmte kunt douchen.  Er bestaan ook PVT-systemen, die tegelijkertijd stroom opwekken en warm water of warmte produceren.

De plaats van de collector

Je moet de collectoren zo richten dat ze zo veel en zo lang mogelijk zonlicht vangen. Hierbij moet je ook rekening houden met de stand van de zon door de seizoenen heen. In de zomer staat de zon natuurlijk hoger dan in de winter. Je kunt het meeste uit een collector halen wanneer deze gericht is op het zuiden, het zuidwesten, of het zuidoosten. Kies een hoek met een horizontaal vlak tussen de 20 en 60 graden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *