Waarom ventileren?

Waarom ventileren?
Heb je net een nieuwe woning gekocht en ben je bezig aan verbouwingen? Hou er dan rekening mee dat je zorgt voor een goede ventilatie, want een goede ventilatie is namelijk belangrijk voor zoveel verschillende redenen!

Waarom een goede ventilatie belangrijk is

Voor je gezondheid

Een goede ventilatie door een ventilatierooster of een ander ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit in je huis altijd goed is. De meeste huizen hebben tegenwoordig een goede isolatie, maar deze isolatie zorgt ervoor dat we moeten inleveren aan luchtkwaliteit en dat kan een ventilatierooster voorkomen. Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor je gezondheid. Een ventilatiesysteem zorgt namelijk voor de circulatie van lucht, waardoor slechte stoffen zoals koolstofdioxide uit het huis gaan en er nieuwe frisse lucht je huis binnenkomt.

Ventileren is dus beter voor je gezondheid en dat is voornamelijk belangrijk voor mensen met allergieën of astma. Een ongezonde lucht kan voor die mensen al snel benauwd aanvoelen. Als je geen allergieën of astma hebt dan kan een slechte luchtkwaliteit ervoor zorgen dat je deze en nog andere ziektes oploopt. Een slechte luchtkwaliteit kan dus voor allerlei gezondheidsklachten zorgen, zoals concentratieproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn. Gelukkig kan je dit voorkomen door een ventilatierooster of een ander ventilatiesysteem in je woning te plaatsen.

Met een ventilatiesysteem vochtproblemen aanpakken

Door je huis goed te ventileren kan je ook vochtproblemen aanpakken, een ventilatiesysteem voert namelijk vocht af. Vocht komt snel je huis binnen, want telkens als je kookt, wast of doucht komt er vocht vrij maar ook door simpelweg te ademen. Een gezin met twee kinderen zit al aan zo’n 10 à 20 liter vocht, je produceert dus meer vocht dan je denkt! Vocht is nefast voor je huis en daarom is het ook ideaal als het afgevoerd kan worden via een ventilatierooster. Als vocht nergens naar toe kan gaan gaat het condenseren op ramen, muren en plafonds en dat kan op de duur leiden tot allerlei nare schimmels. Eens er zich schimmel gevormd heeft dan wordt dit nog moeilijk om te verwijderen. Daarnaast zijn schimmels erg ongezond. Het tijdig verwijderen van vocht is dus de ideale oplossing en dat doe je met behulp van een ventilatiesysteem.

ventilatierooster

Waarom een raam open doen niet voldoende is

Als je je raam opent dan helpt dat natuurlijk ook voor het verwijderen slechte lucht en het binnenbrengen van nieuwe verse lucht. Toch is dit geen goed idee tijdens de winter, want zo laat je de koude binnen. Het probleem met ramen is dat je er misschien niet altijd aan denkt om deze open te zetten en dat er in sommige kamers misschien zelfs geen raam is. Ook is het niet altijd even makkelijk om je raam wagenwijd open te laten staan, bijvoorbeeld s ‘nachts of in de winter. Een ventilatiesysteem zorgt voor een constante luchtcirculatie, zonder dat je eraan moet denken. Het is de eenvoudigste manier om ventilatie in je huis te voorzien zonder kou te lijden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *