Alles over XPS isolatie voor het isoleren van de woning

Alles over XPS isolatie voor het isoleren van de woning

Isoleren is een steeds meer voorkomend fenomeen in Nederland en de bouw. Onze woningen dienen namelijk klimaatneutraal te worden. Het stoken op gas wordt vervangen voor duurzamere manieren van verwarmen en koelen. De isolatiemaatregelen die je toe kunt passen aan de woning helpen hierbij enorm. XPS is een populaire oplossing voor het isoleren van woningen. Deze isolatiematerialen zijn zeer goed te gebruiken voor verschillende doeleinden waaronder dakisolatie, kelders, vloeren etc. Indien het om vochtige ruimtes gaat zijn XPS platen een echte aanrader. Lees verder en kom alles te weten over XPS isolatie voor de woning. 

Wat is XPS isolatie?

De benaming XPS betekent geëxtrudeerd polystyreen en deze isolatiesoort wordt ook wel polystyreen hardschuim genoemd. Het materiaal is een kunststof achtige in plaatvorm. Deze platen zijn vaak met tand en groefverbinding wat tot een sterke aansluiting zorgt van ieder paneel. Dankzij de gesloten celstructuur zijn de XPS platen erg vochtwerend, beschikt het over hoge drukvastheid en een hoge isolatiewaarde. 

Enkele voordelen van XPS

Drukvast met een druksterkte > 300kPa oftewel 30.000 kilo per vierkante meter

draagkracht

sterke isolatiewaarde lambda van 0.032 – 0.035 W/mK

Vochtbestendig

Schimmelbestendig

Ultralicht

Makkelijk te bewerken met mes

Bewerkbaar zonder huidirritatie op te lopen

Dampdoorlatendheid van 150-300

Veelzijdig

Enkele nadelen van XPS

Brandbaar

Niet goedkoop

Waar kun je XPS isolatie voor gebruiken

XPS isolatieplaten gebruik je vaak voor het isoleren van kelders, spouwmuren, binnenmuren, buitenmuren en daken. Aangezien ze drukvast zijn, zijn XPS platen ook erg geschikt om vloeren te isoleren. Kortom, dit isolatiemateriaal is geschikt voor verschillende toepassingen. Enkele andere voorbeelden zijn vloeren, overgangen tussen een kozijn en metselwerk of fundering. Onder raamkozijnen of onder deurkozijnen maar ook bij schuifpuien. XPS Marmox platen kun je toepassen in vochtige ruimtes zoals de badkamer en het toilet. Plaatsen kan tegen de muur en wand als op de vloer lijmen. Als afwerking kan een tegel of stuclaag het helemaal afmaken. XPS kantplanken worden verlijmd met een (hout)vezelcementplaat. Deze zijn er in diverse diktes, hoogtes en afmetingen te vinden. 

Wat kost XPS

Isolatiematerialen zoals steenwol, glaswol of XPS verschillen in prijs per soort en willen met de tijd ook wel variëren aangezien de markt niet altijd even stabiel is. Indien er grotere aantallen gevraagd worden scheelt dit vaak weer in de prijs per plaat. Een overzicht van de gemiddelde prijzen van XPS;

XPS isolatieplaat 125 x 60 x 5 cm € 8

XPS isolatieplaat 125 x 60 x 10 cm € 13,5

XPS isolatieplaat 120 x 60 x 10 cm € 15,75

XPS isolatieplaat 125 x 60 x 12 cm € 16

XPS isolatieplaat 120 x 60 x 12 cm € 17,5

XPS en EPS isolatiemateriaal

XPS isolatie is dankzij de drukvastheid en vochtbestendigheid een goede optie om te kiezen voor zowel het dak als de vloer dankzij de brede inzetbaarheid. Ze zijn eenvoudig in gebruik en beschikken over een hoge isolatiewaarde, wat een minder dikke isolatielaag vraagt. XPS heeft veel weg van EPS isolatie waarbij EPS wat goedkoper is, minder drukvast is en een lagere vochtbestendigheid heeft. Zo heeft EPS een lambda tussen de 0.029 – 0.038 W/mK, kost het circa €10 tot €15 euro per vierkante meter, heeft het een diffusieweerstand van tussen de 20 en 100, een bolletjes structuur en is het minder bestand tegen vocht en druk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *