Vier haagplanten voor privacy in je tuin

Vier haagplanten voor privacy in je tuin

Haagplanten zorgen voor meer privacy in jouw tuin. Daarnaast kun je met een haag een mooie natuurlijke grens creëren. Zie je het al voor je? Een mooie haag met mooie groene bladeren. Ideaal om pottenkijkers te weren en te genieten van jouw eigen stukje tuin. In dat opzicht zijn haagplanten gelijk aan elkaar, maar er zijn diverse soorten en vele verschillen onderling.

In dit artikel benoemen wij de meest populaire haagplanten en geven wij jou interessante feitjes en weetjes.

#1 Beukenhaag

De beukenhaag is de populairste haag en domineert in de Nederlandse tuinen. Veel huishoudens gebruiken deze haagplant als afscheiding in hun tuin. Als je een beukenhaag gaat aanplanten dan is het handig om in de eerste paar maanden nog wat extra water te geven. Zo versterk je de wortels en raakt de beukenhaag ook niet snel uitgedroogd in de zomer.

Over het algemeen is de beukenhaag ook erg goedkoop in vergelijking met andere hagen. Daarnaast is deze haagplant ook makkelijk in onderhoud. Je kunt deze haag eenvoudig snoeien en de bladeren groeien ook snel weer terug. De beukenhaag is een winterharde haagplant, dus hij verliest ook heel weinig bladeren. Zo kun je zelfs in de winter genieten van privacy in jouw tuin.

Je kunt kiezen uit verschillende kleuren beukenhagen, zo komt deze haag zowel in het rood als in het groen voor.

#2 Laurierhaag

De laurierhaag, ook wel prunus laurocerasus genoemd, heeft verschillende overeenkomsten met de beukenhaag. Deze haag is makkelijk te snoeien en de bladeren groeien snel weer terug. Daarnaast is deze soort ook winterhard. Het is een gemakkelijke haagplant en daarom een populaire keuze voor veel mensen die van een groene tuin houden.

Waar de laurierhaag uniek in is, is zijn luxe uitstraling. Dat is te danken aan de diepgroene kleur van de bladeren met daarop de witte bloemen. Wanneer deze haagplant in volledige bloei staat, heeft jouw tuin een prachtige groene muur. Met name de Portugese laurierhaag geeft dit effect en is een échte aanrader.

#3 Taxushaag

In tegenstelling tot de laurierhaag en de beukenhaag, is de taxushaag geen snelle groeier. Met slechts twee snoeibeurten per jaar verricht je al voldoende onderhoud. Je moet dus lang wachten tot je nieuwe blaadjes ziet verschijnen. Verder staat deze haagplant erom bekend dat hij heel lang mee kan gaan en ondoordringbaar is.

De taxushaag heeft ontzettend mooie groene naalden. In de herfst verschijnen mooie rode bessen aan de haag. Deze moet je niet zelf eten, want ze zijn giftig. Maar voor vogels zijn deze besjes juist een uitstekende voedingsbron voor in het najaar.

#4 Coniferenhaag

De coniferenhaag is ook een ontzettend dichte haag. In plaats van een schutting kun je dus  ook kiezen voor een coniferenhaag in de tuin. Zeker in de winter is dat een goed idee. Dan heeft deze haagplant een mooie diepgroene kleur waar geen andere soort aan kan tippen.

Waar de taxushaag juist weinig snoeibeurten nodig heeft, heeft de coniferenhaag dit wel nodig. Deze haagplant staat erom bekend dat het ontzettend snel kan groeien. Let er dus wel goed op dat je het bijhoudt, want anders verandert jouw tuin in een groene wildernis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *