Waarom woningonderhoud belangrijk is

Waarom woningonderhoud belangrijk is

Wanneer je een huurwoning hebt, is het huis eigendom van de verhuurder en doen zij vaak het onderhoud. Maar wanneer je een koopwoning hebt wordt het onderhoud ervan vaak vergeten. Toch is het enorm belangrijk om achterstallig onderhoud te voorkomen, want dit zijn vaak dure klusjes. Maar, waarom is woningonderhoud dan zo belangrijk? Hieronder praten we je bij.

1. Voorkom grote kosten

Verf dat afbladdert bij het kozijn lijkt misschien in eerste instantie onschuldig, maar dit kan er zelfs voor zorgen dat een kozijn verrot raakt. Net als dakgoten die nooit worden schoongemaakt of een kleine lekkage: dat zijn boosdoeners. Deze kleine problemen kunnen zich namelijk ontwikkelen tot grote problemen waar een groot prijskaartje aan zit verbonden. Het is daarom belangrijk om deze kleine problemen meteen aan te pakken. Daarnaast is het aan te raden om eens in de zoveel tijd een onderhoudsinspectie te plannen. Hierdoor kom je misschien wel problemen tegen die je in eerste instantie nooit zijn opgevallen. Wanneer je deze problemen op tijd verhelpt, zal het je gegarandeerd veel kosten schelen. Ga daarom op zoek naar vakmannen die deze problemen kunnen oplossen, zoals een schilder die de kozijnen kan verven en een loodgieter die de lekkage kan verhelpen. Zoek bijvoorbeeld op ‘schilder Den Haag’ en vind een vakman bij jou in de buurt.

2. Voordelig voor de woningwaarde

Als jij jouw woning ieder jaar netjes onderhoudt, houd je de waarde van jouw woning hoog. Dat is voordelig als jij ooit jouw huis wil verkopen. Een huis dat tot in de puntjes wordt verzorgd is natuurlijk aantrekkelijker dan een vervallen huis. Bovendien wordt er vaak een lager bod uitgebracht op het huis wanneer deze last heeft van achterstallig onderhoud. Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen de voorkeur voor een instapklare woning.

3. Betere woonkwaliteit

Een goed onderhouden huis betekent prettig wonen. Het is natuurlijk vervelend wanneer je tussen de vochtplekken moet leven. Bovendien is dit ook nog eens schadelijk voor jouw gezondheid. Maar denk ook aan tochtstromen of een kapotte cv-ketel, waardoor je misschien geen toegang meer hebt tot het warme water. Voorkom deze nare situaties door jaarlijks jouw huis een onderhoudsbeurt te geven.

4. Verplicht

Woningonderhoud is niet alleen belangrijk, het is zelfs verplicht. In de Woningwet staat dit namelijk vermeld. Toch weet bijna niemand dit. De taak ligt bij de gemeente om dit in de gaten te houden. Redenen genoeg dus om veel aandacht te schenken aan de onderhoud van de woning, want dit zal vanzelf zijn vruchten afwerpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *