3 tips voor de elektra in jouw nieuwe woning

3 tips voor de elektra in jouw nieuwe woning

Ga je binnenkort je huis grootschalig verbouwen? Of wil je verhuizen en ben je nu al bezig met het plannen van de voorbereidingen? Dan kan je waarschijnlijk niet wachten tot je de handen uit de mouwen kunt steken en aan de slag kunt gaan. Je hebt nu al hele goede ideeën over de inrichting, het kleurgebruik en de stijl die je in jouw nieuwe woning wilt doorvoeren. Logisch ook, want dit is het leukste gedeelte van een verhuizing óf verbouwing. Toch is het ook belangrijk om over meer praktische zaken na te denken. Hoe zit het straks bijvoorbeeld met de elektra in je nieuwe woning? Zijn er voldoende stopcontacten? Is de groepenkast goed aangesloten? Moeten er extra gecreëerd worden? En ga zo maar door. Maar waar moet je precies op letten? Wij geven 3 tips om de elektra in jouw nieuwe woning direct goed te regelen.

1.    Maak een duidelijk elektriciteitsplan

Het grootste voordeel van een grootschalige verbouwing of verhuizing is dat je direct vrij spel hebt met de elektra. Nu is alles immers nog leeg en kan je eerst de nodige elektra aanleggen, voordat je er straks weer minder goed bij zal kunnen. Begin daarom met het maken van een duidelijk elektriciteitsplan. Denk van tevoren na over een plan van aanpak, bepaal hoeveel stopcontacten er nodig zijn en waar deze gemonteerd moeten worden. Haal voldoende schakelaars in huis en zorg dat de voorbereiding optimaal is.schakelaars

Het is een goed idee om bij het maken van een elektriciteitsplan een plattegrond van de woning te gebruiken. Teken hier de huidige elektravoorzieningen in en teken ook het meubilair en de indeling op schaal in. Zo weet je precies wat je dadelijk nodig gaat hebben.

2.    Waar komen de verschillende lichtpunten?

Belangrijk is om ook de lichtpunten zorgvuldig uit te kiezen. Uiteraard zijn er altijd een aantal plekken die voor de hand liggen. Denk bijvoorbeeld aan een lamp boven de eettafel of de woonkamer. Denk echter ook aan lichtpunten die misschien minder voor de hand liggend zijn, maar wel van cruciaal belang kunnen zijn voor het verhogen van het wooncomfort. Wil je bijvoorbeeld een extra leeshoekje in de woonkamer maken? Zorg er dan voor dat je hier over een extra functioneel lampje beschikt.

Bedenk tevens of je van hanglampen, staande lampen of plafondlampen gebruik gaat maken. Haal, zodra je alles op een rijtje hebt gezet, alvast het juiste schakelmateriaal in huis. Zo zal het aanleggen van de elektra voorspoedig verlopen.

3.    Schakel een elektricien in

We kunnen het ons voorstellen dat je weinig over elektra weet. Dit is immers een vakgebied waar weinig mensen écht verstand van hebben. Natuurlijk kan iedereen wel een simpel stopcontact met behulp van de materialen van Gira plaatsen, maar voor het uitbreiden van de groepenkast of andere grootschalige veranderingen is er toch echt een professional nodig. Schakel daarom tijdig een elektricien in om samen met jou naar het elektriciteitsplan te kijken. Zorg ervoor dat hij ten tijde van de verbouwing of verhuizing snel aanwezig is, zodat je niet al te lang zonder elektra zit. De elektra moet immers eerst geregeld zijn, voordat je daadwerkelijk met de inrichting van het huis aan de slag kunt gaan.

Logischerwijs wil je zo veel mogelijk geld besparen en klinkt het inschakelen van nog een vakman misschien niet als muziek in de oren. Bedenk wel dat zelf sleutelen aan de elektra meestal niet verstandig is. Voorkom vervelende en misschien zelfs gevaarlijke situaties en schakel een elektricien in. Online kan je eenvoudig de tarieven van verschillende elektriciens bij jou in de buurt vergelijken. Zo betaal je nooit te veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *