Zelf een zwembad bouwen? Wij helpen je opweg!

Zelf een zwembad bouwen? Wij helpen je opweg!

Een zwembad kopen en deze laten aanleggen is nogal een investering. Heb je er daarom wel een zelf aan gedacht om een zwembad zelf te bouwen? Dit kan op een betaalbare manier! Graag geven we jou tips & tricks over hoe je het best te werk kunt gaan tijdens dit proces. De voordelen van een zwembad zelf bouwen? Laten we daarmee starten:

  • Je bent helemaal vrij en bepaald zelf hoe het eruit komt te zien!
  • Je bent vrij in het kiezen van de juiste materialen
  • Je bent baas van eigen project en hebt zicht op de vorderingen
  • Je bespaart op de montagekosten

Zelf een inbouw zwembad maken kan eenvoudig zijn, als je maar goed voorbereid te werk gaat!inbouw zwembad

Stap 1. Graaf de juiste afmeting uit

Heb je helder wat de afmeting van jouw zwembad gaat worden? Dan kun je beginnen met graven. Graaf niet exact de gewenste afmeting uit, maar zorg dat je wat speling hebt

(ongeveer rond de 100 centimeter). We raden aan hiervoor een graafmachine te gebruiken! 

Stap 2. Tijd om de vloer te storten

De betonvloer storten is een essentieel onderdeel en dit dient ook zorgvuldig gedaan te worden. Zorg dat de ondergrond mooi vlak is en dat deze waterpas is. De dikte van de betonvloer? 15 tot 20 centimeter volstaat al.

Stap 3. De muren

Ook dit is een belangrijk onderdeel van je zwembad. Voor het bouwen van de muren heb je twee mogelijkheden: betonblokken die worden gemetseld of verlijmd of je gaat voor EPS polystyreen of styropur bouwstenen. De laatste optie is wel duurder dan betonblokken.

Stap 4. Plaats de inbouwdelen

Tijdens stap drie dienen er ook inbouwdelen geplaatst te worden. Denk hierbij aan de afvoer en het aanzuigpunt. Maar ook niet geheel onbelangrijk: verlichting! Dit maakt jouw zwembad een stuk sfeervoller en is een onmisbaar onderdeel. Wil je milieubewust bezig zijn? Kies dan voor LED lampen.

Stap 5. De leidingen aanleggen

Een inbouw zwembad is vaak voorzien van PVC drukbestendige buizen van 50 en 63 millimeter die goed ingezet dienen worden. Het aanleggen is niet zo zeer lastig, maar het vergt aandacht en dient secuur gedaan te worden. De afweging die je moet maken is of je kiest voor niet buigzame- of flexibele buizen.

Heb je dit gedaan? Dan kun je het zwembadfolie aanleggen. Breng de filterinstallatie aan, monteer de randtegels van het zwembad en werk het geheel mooi af!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *