De beste houtsoorten voor in en om het huis

De beste houtsoorten voor in en om het huis

Hout is een prachtig materiaal om in je huis te gebruiken; het brengt het buitengevoel naar binnen, maar dan minus alle beestjes en Hollandse weersomstandigheden. Wil je meer hout in je inrichting verwerken, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Wij zijn vooral fan van vuren planken, vanwege de veelzijdigheid van dit materiaal. Maar er zijn natuurlijk meer opties. In dit artikel vind je de meest geschikte houtsoorten voor in huis en buiten. We leggen uitgebreid uit wat de eigenschappen zijn van elke houtsoort, zodat je gemakkelijk vindt wat bij jou past. vurenhout

Hardhout

Hardhout kan wel tegen een stootje, en daarom vinden we deze houtsoort vaak buitenshuis en in de tuin. Teakhout valt onder het hardhout, en deze houtsoort zien we ook geregeld binnen terug vanwege de robuuste uitstraling. Een groot voordeel van hardhout is dat het goed tegen water kan, en niet snel krom trekt. Perfect voor de tuinmeubelen dus!

Vuren planken: goedkoop en veelzijdig

Vurenhout is een prachtig materiaal, afkomstig van de fijnspar. Het is niet voor niets de meest gebruikte houtsoort in ons land. Zo is het een lichtgewicht materiaal, makkelijk om mee te werken en vrij goedkoop. Niet voor niets dat vuren planken onze favoriet zijn. Bij aflevering zijn vuren planken zeer blank, maar naarmate de tijd vordert en de houtsoort met zon in contact komt, kleuren ze meer richting bruingeel. Dit materiaal is in tegenstelling tot hardhout van nature niet weersbestendig, dus zorg voor een voldoende afwerking wanneer je het buitenshuis wilt gebruiken. Vuren planken worden vooral in de bouw gebruikt, vanwege de veelzijdigheid en het feit dat ze zo gemakkelijk te bewerken zijn.

Grenen: de classic

Grenen was natuurlijk heel populair enkele decennia geleden. Momenteel zie je deze houtsoort vooral terug in kringloopwinkels, helaas. Helaas ja! Het is namelijk een fijn materiaal om mee te werken. De uitstraling moet wel bij je interieur passen natuurlijk. Een tweede optie is om je grenen planken of meubelstukken in de verf te zetten. Zo kun je er een heel persoonlijke touch aan geven. Overigens is vurenhout niet hetzelfde als grenen, hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden. Grenen planken hebben namelijk meer noesten dan vuren planken. Houd je dus meer van een ruigere of natuurlijke look, ga dan voor (onbewerkt of gelakt) grenen. Vurenhout geeft dan weer een wat rustigere uitstraling.

Bijzondere houtsoorten

Zoek je echt iets bijzonders? Ga dan voor de wat minder gangbare houtsoorten. Een nieuwe trend is bijvoorbeeld mangohout. Deze is zoals de naam al doet vermoeden afkomstig van de mangoboom. Dit is een redelijk duurzame keuze, want het de boom wordt pas tot planken gemaakt wanneer hij geen vruchten meer geeft. Het leuke aan deze houtsoort is dat het vrij drukke tekeningen heeft, waardoor geen plank hetzelfde is. Wie niet van te veel afwijkingen houdt, kan het echter beter bij vuren planken houden. Andere mooie houtsoorten zijn notenhout en acaciahout. Beide soorten zijn vrij donker, dus het moet wel bij je smaak en interieur passen. Waar acaciahout zeer robuust is, is notenhout dan weer gevoeliger voor deuken en krassen omdat het zo zacht is. Dit maakt het niet de meest geschikte houtsoort voor mensen met kinderen, huisdieren of een klunzige inborst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *