Zelf een terrasoverkapping bouwen

Zelf een terrasoverkapping bouwen

In Nederland zijn er steeds meer mensen die een terrasoverkapping in een tuin plaatsen. Logisch, want we hebben tegenwoordig steeds meer warme dagen waardoor je optimaal van je overkapping kunt genieten. De markt van overkappingen is dan ook explosief gegroeid en het aanbod van verschillende modellen is enorm. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelf een terrasoverkapping te bouwen. In dit artikel geven we je enkele tips voor als je dit zou willen doen.

Begin met de gemeenteregels

Als 1e stap is het belangrijk dat je onderzoekt wat de regels in je gemeente zijn voor een aanbouw aan je woning. Terrasoverkappingen zijn immers vaak een uitbreiding van een woning, waardoor je niet zomaar een constructie naar wens kunt bouwen. Informeer daarom naar welke reglementen er in jouw gemeente gelden, zodat je achteraf niet met nare conflicten met de gemeente wordt geconfronteerd.Wetgeving,jpg

Check de ondergrond

De ondergrond waarop je de overkapping gaat bouwen moet stevig genoeg zijn om het gewicht van de constructie te kunnen dragen. Overkappingen van hout zijn met name erg zwaar. Als de ondergrond dan niet stevig genoeg is, loop je het risico dat je constructie op den duur gaat verzakken. Is je gehele tuin niet geschikt voor het plaatsen van een terrasoverkapping? Dan zijn er speciale voetstukken waarin je de staanders kunt plaatsen om verzakkingen tegengaan.

Denk na over het type dak van je overkapping

Een overkapping kun je van verschillende soorten daken voorzien. Om te beginnen kun je voor glas kiezen. Het grote voordeel hiervan is dat de hoeveelheid daglicht die je in je woonkamer binnenkrijgt nauwelijks beperkt. Bedenk wel dat de temperatuur onder het glas snel oploopt wanneer de zon begint te schijnen. Daarom is het vrijwel noodzakelijk om zonwering direct onder het glazen dak te monteren om op die manier de temperatuur op een aangenaam niveau te houden.

Een ander soort dak dat vaak wordt gebruikt is een dak van aluminium. Hierdoor krijg je een schaduwrijk terras en hoef je geen extra budget vrij te maken voor zonwering. Tot slot kun je ervoor kiezen voor een terrasoverkapping met een doek. Je maakt dan een stalen frame waarover je een doek spant.

Vergeet de details niet

Op het 1e gezicht oogt de constructie van een terrasoverkapping vrij eenvoudig. Het zijn een paar palen met een dak erop. Echter, het gaat verder dan dat. Zo heb je bijvoorbeeld afvoer van regenwater nodig, anders verandert het dak tijdens een regenbui in een waterval. Het mooiste is als je de afvoer voor het regenwater in de staanders van de constructie kunt wegwerken.

Een ander belangrijk aandachtspunt is de verlichting die in de overkapping verwerkt. Er zijn losse units te krijgen die je aan de staanders kunt hangen, maar dat is niet echt een fraaie aanblik. Mooier is het als je bijvoorbeeld led verlichting in de balken weg werkt.

Weet waar je aan begint

Het bouwen van een terrasoverkapping hoeft geen probleem te zijn, mits je de nodige technische kennis hebt. Beschik je niet over dergelijke kennis? Ga dan niet lopen experimenteren, maar koop dan een terrasoverkapping bij een bedrijf dat daarin is gespecialiseerd. Zo weet je zeker dat je straks een veilige en goede constructie in je tuin hebt staan. Tip: als je van kwaliteit houdt, kijk dan zeker naar de terrasoverkappingen van Weinor. De overkappingen van dit merk gaan jarenlang mee, zodat je straks zorgeloos van je aankoop kunt genieten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *