Zelf een kledingkast maken

Zelf een kledingkast maken

Klaagt je partner al maanden over jullie huidige kledingkast? Voldoet deze niet meer aan de verwachtingen en zijn jullie toe aan wat nieuws? Dan kan je natuurlijk direct naar een meubelwinkel rennen en een peperdure kast op de kop tikken, maar je kan het ook anders doen. Door zelf de handen uit de mouwen te steken en deze klus voor eigen rekening te nemen, zal je merken dat je veel geld kunt besparen én misschien ook nog eens een nieuwe hobby kunt vinden. Een pronkstuk maken met je blote handen, iets beters kunnen we bijna niet verzinnen. Maar hoe pak je dat precies aan? Wat heb je nodig? Waar begin je?

Deze materialen zijn zeker onmisbaar

Ieder klusproject begint natuurlijk in de bouwwinkel. Voordat je de klus kunt gaan klaren is het uiteraard eerst belangrijk dat je de juiste materialen aanschaft. Maar wat heb je precies nodig? De meeste doe-het-zelvers klussen met hout, omdat dit een relatief eenvoudig te bewerken materiaal is. Door middel van houten balken kan je een stevige constructie bouwen en met MDF platen, lijm en wat schroeven maak je het al helemaal af. Veel is er niet nodig om een mooie kledingkast in elkaar te zetten. Natuurlijk moet je vooraf wel een goed idee in je hoofd hebben.

Begin daarom eerst met het maken van een schets. Hoe moet de kast er uit komen te zien? Welke afmetingen moet deze hebben? Hoeveel opbergruimte moet er zijn? Is er zowel leg- als hangruimte nodig? Vervolgens kan je bepalen hoeveel houten balken, MDF, schroeven, lijm, enzovoorts je nodig hebt om de klus te klaren. Als je het moeilijk vindt om deze inschatting te maken, kan je ook altijd om advies vragen aan het winkelpersoneel in een bouwwinkel. Deze weten je dit vaak haarfijn uit te leggen.

Zelf een kledingkast maken

Haal het juiste gereedschap in huis

Er is niets vervelender dan er halverwege een klus achter te moeten komen dat je een bepaald stuk gereedschap mist. Zorg er daarom altijd voor dat je alles vooraf in huis haalt en goed nadenkt over wat je mogelijk nodig zal moeten hebben. Natuurlijk hoef je echt niet alles nieuw aan te schaffen, zeker niet als je relatief weinig klust. Vaak zijn er echter wel mensen in je omgeving waar je een stuk gereedschap van kunt lenen. Vraag dit vroegtijdig na! Voor het maken van een kledingkast mag een afkortzaag, handcirkelzaag en schroefmachine in elk geval zeker niet ontbreken.

Klussen maar!

Sommige mensen zijn geboren klussers en kunnen alles wat ze in hun hoofd hebben ook met hun handen maken. Als jij niet gezegend bent met deze gave, kan het echter lastig zijn om te beginnen. Gelukkig zijn er online veel tutorials en instructievideo’s te zien. Hierbij is vaak zelfs al een lijstje met benodigdheden en afmetingen toegevoegd. Zo lijkt de klus bijna op een IKEA doe-het-zelf-pakket. Alleen de MDF platen, houten balken en andere materialen moeten nog zelf gekocht worden. Met een beetje hulp van derden is vrijwel iedereen in staat om een kledingkast te maken. Blijf wel realistisch en grijp ieder advies dankbaar aan om nog beter te worden. Dan zal je werkelijk versteld staan van het resultaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *