Wil je binnenkort zelf een afvoer aanleggen, maar heb je werkelijk geen idee waar en hoe je moet beginnen? Als doe-het-zelver kan het soms best lastig zijn om aan de juiste materialen en gereedschappen te komen. Misschien ben je al jaren bezig met het opknappen en verbouwen van je huidige woning of kom je pas net kijken in de wereld van de bouw. Hoe het ook zit en wat je situatie ook is, een afvoer aanleggen is goed te doen en kan je gemakkelijk zelf doen. Bij shop.buma.com vind je alle buizen, hulpstukken en andere materialen die van pas komen bij het aanleggen van de afvoer van jouw woning. Belangrijk hierbij is dat je uiteraard weet van welke materialen je gebruik gaat maken. Hoe je dat aanpakt? Dat leggen we uit in dit artikel.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Bij vrijwel elke klus geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Ook bij het zelf aanleggen van een afvoer is dit het geval. Doe allereerst research naar de voordelen van het gebruik van bepaalde buizen en hulpstukken. Over het algemeen worden PVC buizen gebruikt voor het aanleggen van een afvoer. Voor zowel de buizen als de hulpstukken kan gekozen worden voor lijmverbindingen of verbindingen met rubberen ringen. Wij raden aan om eerst onderzoek te doen naar de voor- en nadelen van verschillende buizen en vervolgens in kaart te brengen wat er allemaal nodig is om dit project te laten slagen. Bereken hierbij ook de totale lengte van de buizen en noteer hoeveel hulpstukken er nodig zullen zijn. Zo gaat het shoppen voor de juiste materialen op buma.com een stuk gemakkelijker.
Gebruik de vuistregel van afvoeren
Veel beginnende doe-het-zelvers vinden het lastig om te bepalen welke materialen en hoeveelheden zij nodig hebben voor een goedlopend afvoersysteem. Gelukkig zijn er verschillende vuistregels op het gebied van afvoeren. De belangrijkste is toch wel dat horizontale leidingen altijd op een afschot dienen te liggen. Dit is nodig om wateroverlast en verstoppingen te voorkomen. Als het water niet goed kan doorlopen kan dit resulteren in vervelende situaties. Dit zien we dan ook terug in de hulpstukken die op de markt worden gebracht, deze worden altijd in een iets aflopende bocht verkocht. Denk bijvoorbeeld aan een T-stuk die in plaats van een nette 90 graden, juist de 87 graden aantikt. Door horizontale leidingen altijd af te laten lopen, zorg je ervoor dat het water netjes wegloopt en vervelende situaties worden voorkomen.
Hoe bevestig je afvoerbuizen?
De meeste mensen maken gebruik van PCV buizen in hun afvoersysteem. Als de keuze voor de juiste buizen eindelijk gemaakt is, is het ook belangrijk om na te denken over de bevestiging van deze buizen. Over het algemeen worden hier speciale beugels voor gebruikt, dikwijls gemaakt uit kunststof. Het is soms ook mogelijk om de buizen op te hangen met stalen funderingsbeugels. Dit is voornamelijk handig in de kruipruimte. Kom je er niet uit welke manier van bevestigen van toepassing is voor jouw afvoer? Vraag dan om advies aan vakmensen, zo weet je altijd zeker dat je beschikt over de juiste materialen voor het beste resultaat.