Het inrichten van een klein appartement: 4 handige tips

Het inrichten van een klein appartement: 4 handige tips

Het inrichten van een klein appartement kan lastig zijn. Hoe kun je nou het maximale halen uit een minimaal vloeroppervlak? Je wilt wel lekker kunnen leven, maar het moet natuurlijk niet te druk worden in de woning. Dat maakt het appartement alleen maar nog kleiner. Wij hebben wat handige tips voor je opgesomd voor jouw appartement.

Optisch vergroten

Je kunt veel kanten op om jouw appartement of studio met weinig woonoppervlak toch groter te laten lijken. Door bijvoorbeeld veel gebruik te maken van lichte kleuren en te spelen met natuurlijk lichtinval kun je de ruimte optisch aanzienlijk vergroten. Een vuistregel hierbij is dan ook om geen meubels of grote spullen voor de ramen te plaatsen. Dit maakt een ruimte direct een stuk kleiner. Een tweede vuistregel is om niet al je muren donker te verven. Een muur verven in een lichte kleur maakt echt een wereld van verschil in een kleine ruimte. Zeker als er ook nog eens veel zonlicht in je woning naar binnen schijnt.

Raamdecoratie in een kleine ruimte

Als je de raamdecoratie slim hebt uitgekozen kan het een ruimte optisch een stuk ruimer laten ogen. Ook hier werken lichte kleuren weer het beste. Bij het uitkiezen van de raamdecoratie speelt ook de vorm een belangrijke rol. Hoe drukken de patronen hoe kleiner de kamer wordt. Kies daarom een effen lichte kleur met grote patronen. Wanneer je kiest voor horizontale jaloezieën dan maak je de ruimte optisch een stuk breder. Gaat je voorkeur meer uit naar verticale jaloezieën of gordijnen? Dan lijkt de kamer juist hoger. Als je de gordijnen altijd goed open hebt (veel stof aan beide zijden van het raam) dan lijkt de kamer tevens een stuk breder.

Meubels groeperen

Als je al het meubilair verspreid over de gehele oppervlakte dan lijkt het gelijk ontzettend druk in de woning. Zorg er daarom voor dat je in het appartement of studio groepjes maakt met meubels. Dan valt het minder op hoeveel meubels er bij elkaar staan en het creëert open ruimtes. Hoe meer open ruimtes des te groter het appartement lijkt! Als klap op de vuurpijl zou je ook nog meubels kunnen kopen die een dubbele of zelfs meerdere functies kunnen vervullen. Zo kun je bijvoorbeeld een bedbank kopen. Je hebt dan een bed en een bank ineen wat veel ruimte bespaart. Ook qua kosten zou dit een interessante optie voor je kunnen zijn! Ook zijn er stoelen met extra opbergruimte en tafels met lades voor je bestek en andere spullen die je hier kunt opslaan.

Bepaal wat je echt nodig hebt

Als je naar een kleiner appartement verhuisd is de kans groot dat je veels te veel meubels en andere spullen hebt. Probeer zo kritisch mogelijk te zijn naar hetgeen wat je hebt. Wat ga je echt gebruiken en wat ligt in een doos te verstoffen. Door alle overbodige spullen weg te halen kun je de ruimte veel groter maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *