WMO wordt meer ingezet voor traplift

WMO wordt meer ingezet voor traplift

De Wet Maatschappelijk Ondersteuning, ook bekend als de WMO, wordt steeds vaker ingezet voor het verbeteren van de woning om zoals oudere langer thuis te kunnen blijven wonen. Een belangrijke benodigd hiervoor is de traplift. Via de WMO kun je een aanvraag doen voor een vergoeding van deze traplift.

Thuis blijven wonen

Oudere mensen komen vaak op een punt dat thuis wonen lastig wordt. In veel gevallen komt dit door de lichamelijke conditie, terwijl dit mentaal vaak geen probleem is. Doordat ouderen in een woning wonen die hier niet op aangepast is verhuizen zij naar een zorginstelling. Zonde en in de meeste gevallen ook niet nodig. Door de woning aan te passen kan het thuis blijven wonen verlengd worden. Thuis blijven wonen heeft bewezen een positieve invloed op het leven van een oudere. Er wordt vaker een geluksgevoel ervaren en het onderhouden van sociale contacten is makkelijker.

Thuis blijven wonen

Traplift

Het plaatsen van een traplift heeft een groot aandeel in de mogelijkheid om thuis te kunnen blijven wonen. Door het plaatsen van een traplift blijven de ruimtes op de bovenverdieping bereikbaar. Op deze verdieping bevinden zich vaak de slaapkamer en de badkamer. Ouderen behouden de mogelijkheid om naar boven en beneden te gaan. Dit zorgt voor een stuk zelfstandigheid. Echter is het plaatsen van een traplift ook een kostbaar traject. Ook de overheid ziet het belang hiervan in en om die reden is er budget vrij gemaakt om de kosten van een traplift te vergoeden. Dit valt onder de WMO.

Wat is de WMO?

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning zorgt ervoor dat mensen ondersteuning kunnen krijgen wanneer zij zich niet meer kunnen redden in en om het huis. Bij alles wat iemand niet zelf kan, wordt gekeken waarin de gemeente of zorgverzekeraar ondersteuning kan bieden. Wanneer je een WMO indicatie hebt gekregen van de gemeente kun je een aanvraag doen voor “vergoeding traplift”. De gemeente gaat samen met jou kijken of dit noodzakelijk is.Wat is de WMO?

Hoe vraag je een vergoeding aan?

Het aanvragen van de vergoeding van een traplift gaat via de gemeente. Je doet een melding bij het loket van het WMO, waarna een consulent bij je op bezoek komt om de situatie te bekijken. In dit gesprek wordt er gekeken wat je nodig hebt om zelfstandig en veilig te kunne blijven wonen. Tevens kan het zijn dat er informatie dient te worden ingewonnen bij een arts. Vervolgens bekijkt de consulent of een traplift de oplossing is. Regelmatig is dit namelijk een van de problemen bij het thuis blijven wonen van een oudere. Tot slot vindt er een beslissing plaatst, waarin voornamelijk gekeken wordt naar of dit zorgt voor de mogelijkheid om zelfstandig te blijven wonen en of dit voor langere termijn de oplossing gaat zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *