Alles wat je moet weten over spotververlichting

Alles wat je moet weten over spotververlichting

Anno 2019 zie je in vrijwel iedere woning wel een vorm van spotverlichting terug. Daarmee is het misschien wel één van de meest gebruikte verlichtingsmethoden van dit moment. Natuurlijk zullen ze niet direct de traditionele lampen vervangen, maar als extra verrijking van de woning kunnen ze enorm veel effect hebben. Spotverlichting kan dan ook voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Zo is het mogelijk om deze als sfeerverlichting toe te passen, maar kan je ook waar nodig accenten leggen. Door de veelzijdigheid van deze verlichting is het eigenlijk geen wonder dat deze tegenwoordig zo populair is. Maar welke spotverlichting zijn er eigenlijk en waar moet je allemaal aan denken als je deze lampen aanschaft? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over spotverlichting.

Inbouw- of opbouwspots?

Spotverlichting is niet alleen heel veelzijdig, maar kan ook nog eens op verschillende manieren in huis worden verwerkt. Zo kunnen de spotjes in de muur geplaatst worden of door middel van opbouw aan de muur bevestigd worden. Beide opties hebben voor- en nadelen. Wij zetten ze voor jou op een rijtje:

  • Inbouwspots worden in een wand of plafond geplaatst. Het grootste voordeel van deze spots is dat ze eenvoudig in het interieur te verwerken zijn en nooit in de weg hangen. Bovendien zullen ze ook de uitstraling van het interieur niet verstoren. Wel moet je over voldoende ruimte onder het plafond of achter de muren beschikken, anders kunnen de spotjes niet ingebouwd worden. 
  • Opbouwspots beschikken misschien over een minder strakke uitstraling, maar bieden wel enorm veel voordelen. Zo kan je op één lichtpunt eenvoudig meerdere spotjes plaatsen. Dit is natuurlijk ontzettend handig als je een woning betrekt waar weinig verlichtingskabels aanwezig zijn. Daarnaast geniet je van de volledige lichtopbrengst, omdat de spotjes over het algemeen vrij hangen. Het nadeel is echter wel dat opbouwspots duurder zijn dan inbouwspots. Daarnaast kunnen ze ook niet weggewerkt worden.

Opbouwspots

Welke verlichting kan ik gebruiken?

Voorheen was het niet meer dan normaal om halogeenlampen als spotverlichting te gebruiken. Veel meer keus was er verder ook niet. Inmiddels is er echter een duidelijke verandering te merken en kiezen steeds meer mensen voor LED spots. Misschien schrik je in eerste instantie even als je de prijs van deze lampen ziet, maar bedenk wel dat je ook direct veel langer met de verlichting zal doen. Bovendien zijn ledlampen veel efficiënter in het omzetten van energie naar licht, daardoor verbruiken ze maar liefst 70% minder energie dan halogeenlampen.

Kies voor richtbare armaturen

Heb je gekozen voor opbouwpots? Dan adviseren wij ook om voor richtbare armaturen te kiezen. Hiermee kan je eenvoudig de lichtstraal bepalen, waardoor je altijd van de juiste sfeer geniet. Bovendien is de verlichting zo ook een stuk flexibeler en kan je de lichtbron, indien nodig, gewoon aanpassen. Let wel goed op dat je voldoende afstand tussen de verschillende armaturen houdt. Zo voorkom je dat het licht een te groot geheel vormt, waardoor de algemene verlichting niet meer goed verdeeld is. Hou daarom altijd rekening met de lichtsterkte en de bereikbaarheid van de lamp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *