Wat zijn rioolvliegjes, en hoe kom je van ze af?

Wat zijn rioolvliegjes, en hoe kom je van ze af?

Rioolvliegjes worden ook wel motmuggen genoemd. Als je ze een keer gezien hebt herken je ze meteen: het zijn kleine zwarte vliegjes met een opvallend harig lijfje en brede vleugels. Ze leven graag op vochtige plaatsen waar ook genoeg organisch (rottend) materiaal is om te eten. Hierdoor komen ze vaak voor in ons riool. Soms kunnen ze ook in ons huis terecht komen. Dat is niet fris, en erger nog: het is vaak een teken dat er iets mis is met je leidingen of riool. Rioolvliegjes nestelen zich graag in bijvoorbeeld verstopte putjes, lekke leidingen of ondergelopen kruipruimtes.

Stilstaand water

Waar stilstaand water is, zijn vaak dus ook rioolvliegjes te vinden. Je vindt ze vaak in de buurt van hun broedplaats, bijvoorbeeld in de buurt van de WC of een verstopt putje. Daardoor is de locatie van het probleem ook snel te achterhalen. Van rioolvliegjes wil je snel af. Natuurlijk is het vervelend ongedierte in huis te hebben, maar motmuggen zijn ook nog eens bijzonder onhygiënisch. Omdat ze op onfrisse plaatsen leven en broeden, dragen ze vaak veel verschillende bacteriën en schimmels met zich mee. Wanneer ze dan op verschillende plaatsen in huis gaan zitten verspreiden ze die ziektekiemen als het ware door de ruimte.

Wat te doen tegen rioolvliegjes?

Heb je rioolvliegjes, dan doe je er altijd goed aan een gekwalificeerd ontstoppingsbedrijf in te schakelen. Vaak is een rioolvliegjesplaag namelijk een symptoom van een groter probleem. Zo’n ontstoppingsbedrijf kan je leidingen controleren op lekkage en eventuele verstoppingen verhelpen. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn het riool te ontstoppen. Los je het probleem op, dan verdwijnen de rioolvliegjes gelukkig meestal vanzelf. Wanneer ze geen plaatsen meer kunnen vinden om te broeden zullen er geen nieuwe rioolvliegjes tevoorschijn komen.

Motmuggen voorkomen

Het is dus belangrijk snel te handelen wanneer je rioolvliegjes in huis ziet. Er zijn ook een aantal stappen die je kunt nemen om de terugkeer van motmuggen tegen te gaan. Wat kun je doen om rioolvliegjes zoveel mogelijk buiten de deur te houden? Zorg er in de eerste plaats voor dat je kapotte leidingen zo snel mogelijk repareert en er geen stilstaand water in of rond je woning aanwezig is. Heb je last van een putje dat slecht doorloopt, of een verstopte WC? Schakel dan zo snel mogelijk een ontstoppingsbedrijf in, zoals Michel Doorn. Daarnaast helpt het om je huis zo schoon mogelijk te houden. Ruim etensresten of ander organisch afval, zoals gevallen bladeren van de huisplant, zo snel mogelijk op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *