Wat voor hamer gebruik je voor welke klus?

Wat voor hamer gebruik je voor welke klus?

Zoveel klussen, zoveel hamers. Soms zie je door de hoeveelheid hamers het bos niet meer. Maar wees niet bang, want met de volgende tips weet jij precies wanneer je welk soort hamer moet gebruiken. De meeste mensen zullen de normale hamer wel kennen. Officieel heet deze soort een bankhamer. De lichtere varianten worden gebruikt voor allerlei soorten timmerwerk, bijvoorbeeld voor het slaan van een spijker in een balk, en de zwaardere bankhamers worden dan weer gebruikt voor bijvoorbeeld plaat- en bankwerkers. Maar een simpel spijkertje in een houten plank slaan, kunnen we allemaal wel. Daar heb je geen gekke hamer voor nodig, want een normale bankhamer zal hier zeker geschikt voor zijn. Moet je daarentegen af en toe een spijker uit een object halen? Dan is het weer handig dat de hamer een achterzijde heeft waarmee dit kan. De achterkant moet dan gespleten zijn, zodat hier precies een spijker tussen past die je dan door de vorm van de hamer heel makkelijk uit bijvoorbeeld hout kan trekken. Daarnaast zijn er ook combihamers. Maar wanneer gebruik je een combihamer? Dat is als je zo af en toe, met je boormachine, ook dingen moet breken. Dit wordt ook de beitelfunctie genoemd.combhamer

Een hamer voor tegels

Wil je daarentegen je tuin betegelen met nieuwe tegels en wil je een vlak oppervlak verkrijgen, omdat je anders bang bent dat je misschien struikelt? Dan is een hamer van rubber de ideale oplossing. Door hiermee op de tegel te kloppen, heb je wel de kracht van de hamer om de tegel eventueel iets meer in het zand te slaan en hem op deze manier dus lager te krijgen. Maar tegelijkertijd zal je geen schade aan deze tegel veroorzaken, iets dat waarschijnlijk wel zal gebeuren als je een normale hamer zou gebruiken. Een rubberen hamer wordt ook nog weleens gebruikt om bijvoorbeeld lijmverbindingen in hout aan te tikken, om van die houten plugjes die je altijd krijgt bij Ikea-kasten in gaten te slaan en om mee op kunststof te slaan.

Voor elke klus een eigen hamer

Je merkt het al, er zijn veel soorten klussen en elke klus vraagt toch wel een bepaald soort timmergereedschap. Naast ‘normale’ hamers, ook wel een bankhamer genoemd, en rubberen hamers, zijn er nog een aantal soorten te onderscheiden.

– Wil je bijvoorbeeld een muurtje slopen, omdat deze gigantisch in de weg staat? Dan is een zogeheten voorhamer ideaal. Door zijn lange steel en zwaarte is deze hier namelijk prima geschikt voor. Je kan er goed kracht mee zetten, waardoor zelfs de meest harde betonnen muren kapot zullen gaan.

– Wil je daarentegen een hamer om bijvoorbeeld een mooi hekwerk en de daarbij behorende palen in de grond te slaan? Of misschien heb je wel een nieuwe schutting die je vast wilt zetten in de grond. Dan is een houten hamer ideaal. Dit wordt in de wandelgangen soms ook weleens een sleg genoemd. Door de banden van metaal wordt de klap goed opgevangen en kan je de hamer heel vaak gebruiken.

– Of misschien heb je wel een zeilboot. Dat kan. Als je dan de zeilkousen/zeilringen wilt inslaan, dan doe je dit weer met een kunststofhamer. Op deze manier zal het zeil geen schade oplopen.

Kortom, er zijn heel veel soorten hamers. Bekijk dus goed welke soort je met welke klus nodig hebt en voorkom op deze manier schade aan materialen. Met de juiste hamer is namelijk elke klus tot een goed einde te brengen. Je moet alleen even weten welke soort hamer je moet gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *