Ben je vijverproblemen voor

Ben je vijverproblemen voor

Heb je een nieuwe vijver of ben je bang dat je jouw bestaande vijver niet goed onderhoudt? Dan helpen we je graag op weg met de basis om je vijver in topconditie te houden. Het zou mooi zijn als je straks een vijver hebt waarin je je vissen kan zien rondzwemmen en de planten ziet bloeien. Wij gaan je helpen door middel van een aantal tips om er voor te zorgen dat je niet bang hoeft te zijn voor een slecht onderhouden vijver.

Groen water voorkomen

Laten we beginnen met het meest bekende probleem in een vijver: groen water. De hoofdoorzaak van een groene vijver is de zweefalg. Die kan zich makkelijk vermenigvuldigen en heeft weinig nodig om te kunnen groeien. Maar hoe voorkom je de zweefalg? Hiervoor zijn twee belangrijke zaken die je in de gaten moet houden: de waterhardheid en het zuurstofgehalte. In zacht water kunnen zweefalgen makkelijk groeien en zuurstofplanten weinig tot niet. De waterhardheid van een vijver loopt regelmatig terug. Zorg er daarom voor dat je dit met regelmaat bijhoudt door bijvoorbeeld een middel aan te brengen waar GH inzit (waterhardheid). Ook is het belangrijk om het zuurstofgehalte in de gaten te houden. Maar hierover meer in het volgende kopje. Ook een krachtig UV filter levert een belangrijke bijdrage aan het helder worden van de vijver. Dit breekt de algen in je vijver effectief af.

Betere groei van zuurstofplanten

Zuurstofplanten zijn ook een belangrijke factor voor een gezonde en heldere vijver. Daarom is het belangrijk dat deze planten blijven groeien en niet doodgaan. Zuurstofplanten hebben voedingszouten nodig. Deze voedingszouten bestaan uit mineralen, calcium en magnesium. Zonder deze stoffen kunnen planten in een vijver niet groeien. Ook de hoeveelheid voedingszouten loopt terug als er niks gebeurd. Probeer dit daarom regelmatig te meten en als het terugloopt breng dan een Takazumi Clay aan. Naast zuurstofplanten kan je werken met een biologische vijverfilter. Dit filter helpt aan een biologisch evenwicht in jouw vijver.

Gezondere vissen

Een belangrijke stap is al gezet om te voorkomen dat je vissen plotseling sterven. En dat zijn de zuurstofplanten, want vissen hebben voldoende zuurstof nodig om te kunnen overleven. Daarnaast is het belangrijk om niet teveel vissen in jouw vijver te plaatsen. Teveel vissen in de vijver verlagen de waterkwaliteit. Het is ook belangrijk dat je de vissen niet teveel voert. Het visvoer komt als afval in het vijverwater terecht en niet alles wordt door het vijverfilter opgevangen. Een deel blijft achter in de vijver en gaat daar rotten. Bij een vijver met weinig vissen hoef je minder te voeren omdat deze vissen makkelijker zelf hun voedsel in de vijver kunnen vinden. Tot slot geldt dat de waterwaarden voor de vissen belangrijk zijn omdat de juiste waterwaarden de vijver voorzien van een goede kwaliteit.Gezondere vissen

Niet gelukt?

Is het niet gelukt om je vijver goed te onderhouden? Geen zorgen. Er bestaan ook middelen om bepaalde problemen op te lossen. Heb je te veel draadalgen (zorgen voor groen water), probeer dan eens een Anti-Alg middel. Zijn je zuurstofplanten doodgegaan of groeien ze niet meer? Breng dan eerst de waterwaarden op orde en probeer het alg weg te halen. Daarna kan je weer nieuwe zuurstofplanten plaatsen. Als je deze twee stappen in orde hebt zouden je vissen het moeten overleven. Maar zie je dat er alsnog veel vuil achterblijft, haal dan met een vijverstofzuiger het vuil weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *