Wat te doen bij een daklekkage? 3 tips

Wat te doen bij een daklekkage? 3 tips

Een daklekkage moet snel verholpen worden. Gebeurt dit niet, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de constructie van het huis. Wellicht zal er zelfs ernstige vervolgschade optreden. Uiteindelijk kunnen de kosten flink in de papieren lopen. Vermoed je dat er een lekkage is? Wees er dan tijdig bij en schakel direct een dakdekker Tilburg of elders bij jou in de buurt in. Hoe sneller, hoe beter.

Weet je niet goed hoe je kunt beoordelen of er daadwerkelijk een lekkage is? Of heb je tips nodig om vervolgschade te voorkomen vóórdat de dakdekker er is? Lees dan snel verder. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten en doen bij een lekkage aan het dak. Met behulp van deze drie tips kan verdere schade voorkomen worden.

1.      Neem direct maatregelen

Allereerst neem je natuurlijk contact op met een dakdekker. Deze is echter niet direct aanwezig. Meestal duurt dit even. Soms zelfs dagen. In dat geval is het wel belangrijk om alvast wat aan de lekkage te doen. Dit om verdere schade te voorkomen.

Zorg er in elk geval voor dat het water zo goed mogelijk wordt opgevangen. Je kunt dit niet simpelweg laten lopen, want dit kan grote gevolgen hebben voor jouw spullen, vloer en de luchtvochtigheid in huis. In het ergste geval kunnen er zelfs enorme schimmelhaarden ontstaan. Met alle gevolgen van dien voor de gezondheid en het interieur.

Pas wanneer deze maatregelen zijn genomen, ga je op zoek naar de locatie van de lekkage. Deze is meestal relatief eenvoudig te herkennen.

2.      Hoe herken je een lekkage?

De meeste mensen weten wel hoe ze een lekkage moeten herkennen. Een zeer subtiele lekkage valt echter niet altijd direct op. Misschien merk je dat een ruimte vochtiger wordt of zie je plotseling een paar druppels naar beneden vallen. Het probleem is echter niet duidelijk. Ervaar je vochtproblemen of ontdek je plotseling een plas(je) met water? Dan is het duidelijk dat er ergens iets misgaat en moet de locatie zo spoedig mogelijk achterhaald worden.

Dat klinkt eenvoudig. Je gaat gewoon op zoek naar waar het water precies vandaan komt. Het water valt echter zelden recht naar beneden. Het is dus niet een kwestie van gewoon omhoog kijken. Meestal heeft het water al een hele lange reis afgelegd.

3.      Gebreken oplossen

Een daklekkage ontstaat altijd door gebreken aan het dak of de dakconstructie. Dit kunnen hele simpele dingen zijn. Bijvoorbeeld een scheefliggende of kapotte dakpan. Maar het kan ook een zeer grote oorzaak hebben. Kleine gebreken kun je eenvoudig zelf oplossen. Een kapotte dakpan is snel vervangen en hier heb je nauwelijks de hulp van een vakman voor nodig.

In de meeste gevallen is het echter niet zo eenvoudig. Vind je het lastig om de oorzaak te bepalen? Ga dan niet verder, maar schakel direct een dakdekker in. Wees je ervan bewust dat op hoogte werken ook zijn risico’s kent. Zeker als je dit niet gewend bent. Veiligheid staat altijd voorop. Een vakman weet precies wat hij doet en hoe het te verhelpen is. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *