Wat is het verschil tussen zonnedakpannen en zonnepanelen?

Wat is het verschil tussen zonnedakpannen en zonnepanelen?

De vraag naar zonnepanelen is de afgelopen jaren explosief toegenomen. Ze zijn niet alleen ontzettend goed voor het milieu, maar hiermee kun je ook nog eens enorm veel geld besparen. Toch is nog lang niet iedereen overtuigd van de noodzaak om zonnepanelen aan te schaffen. Hoewel ze wel veel interesse hebben in de voordelen van zonnepanelen, zien ze er ook tegenop om hun dak hiermee te ‘decoreren’. Want als we heel eerlijk zijn, zal niet iedereen dit een even fraai plaatje vinden. Voor die mensen is er echter tegenwoordig een fantastische oplossing: zogenaamde zonnedakpannen.

Wat zijn zonnedakpannen?

In tegenstelling tot zonnepanelen zijn zonnedakpannen een heel stuk minder bekend. De meeste mensen hebben hier zelfs nog nooit van gehoord. Want wat zijn zonnedakpannen precies?

Zonnedakpannen zijn, zoals het woord eigenlijk al doet vermoeden, gewone dakpannen met daarop zonnecellen. Deze zonnecellen werken vergelijkbaar met de cellen die in zonnepanelen worden gebruikt. Hierbij wordt dus ook zonne-energie gebruikt om zelf elektriciteit op te wekken. Alleen dan in een geheel ander jasje. Hierdoor valt hij minder op en behoud je de fraaie uitstraling van jouw eigen dak. Niemand die ziet dat je eigenlijk gebruik maakt van zonnedakpannen.

De verschillen tussen zonnedakpannen en zonnepanelen

Maar wat is nu eigenlijk de beste keuze? Kun je beter voor zonnedakpannen of toch voor zonnepanelen kiezen? En waarom dan? Laten we beginnen met het feit dat er geen goed of fout is. Het is met name afhankelijk van jouw eigen persoonlijke wensen. Het is aan jou om te bepalen welke voor- of nadelen het zwaarst wegen. Pas wanneer je alle voor- en nadelen tegen elkaar hebt afgewogen, ben je in staat om een weloverwogen beslissing te maken. Daarom hebben wij de verschillen tussen zonnedakpannen en zonnepanelen voor je op een rijtje gezet:

  • Het grootste verschil zit hem toch wel in het uiterlijk. Veel mensen vinden een dak vol zonnepanelen geen fraai gezicht. De meeste zonnepanelen zijn toch een beetje lomp om te zien, waardoor de gehele uitstraling van het huis zal veranderen. Wie veel waarde hecht aan het uiterlijk van hun woning, heeft wellicht meer baat bij zonnedakpannen. Hiermee ben je alsnog in staat om zo goed als zelfvoorzienend te leven, maar ervaar je wel een veel fraaiere uitstraling.
  • Ook zit er een groot verschil tussen de efficiëntie van zonnepanelen versus zonnedakpannen. Zonnepanelen zijn namelijk beter in staat om meer elektriciteit op te wekken. Toch hoeft dit alsnog geen doorslaggevende factor zijn. Zonnepanelen kun je immers maar op een deel van je dak plaatsen. Zonnedakpannen kunnen over het hele dak gelegd worden. Uiteindelijk leveren ze dus evenveel elektriciteit op, alleen heb je van de ene meer nodig dan van het andere.

Zoals we al zeiden, er is geen goed of fout. Daarom is het belangrijk om vooral zelf te bedenken wat je nodig hebt. Wat vind jij het belangrijkst? Hoge efficiëntie met zo min mogelijk panelen of een fraaie uitstraling en meer zonnedakpannen? Aan jou de keus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *