Wat betekent ruwbouw en wie schakel je in?

Wat betekent ruwbouw en wie schakel je in?

Met ruwbouw of ‘casco’ worden alle werkzaamheden bedoeld die bijdragen aan het wind- en waterdicht maken van een woning of gebouw. Hier vallen dus ook het plaatsen van ramen, dakpannen, deuren en glas onder. Wanneer iemand zich meer verdiept leert diegene dat ruwbouw betrekking heeft op onder andere  metselwerk, lijmwerk, stelwerk, gevelbetimmeringen, montage van (prefab) beton, dakelementen of houten spouwbladen.

Door de balken het bos niet meer zien?

Hoewel dit een hele waslijst lijkt aan werkzaamheden ligt de verantwoordelijkheid hiervoor over het algemeen bij de aannemer of de onderaannemer. In het geval van nieuwbouw of een verbouwing kunnen er samen met de aannemer keuzes gemaakt worden in hoe het casco eruit moet komen te zien. Omdat het gaat om de basis en de uitstraling van een gebouw is het belangrijk een weloverwogen keuze te maken in wie je inschakelt om plannen te maken voor zo’n groot project.

Partijen die werkzaam zijn in ruwbouw zijn vaak ook gespecialiseerd in bepaalde bouwfacetten met betrekking tot het casco. Zo werkt het bedrijf Betsema Bouwgroep bijvoorbeeld regelmatig als onderaannemer.  Als ervaren co-maker staan zij in deze rol garant voor heldere afspraken en hoogwaardige bouwtechnieken. Het soort projecten dat de Betsema Bouwgroep als (onder)aannemer kan realiseren loopt hierbij uiteen, waarbij ze uitblinken in het metselwerk, het voegwerk en de maatvoering.

Verstand van zaken

Naast heldere afspraken en hoogwaardige bouwtechnieken heeft het bedrijf inmiddels al meer dan 15 jaar ervaring in de uitvoering van montagewerk. Op zelfvoorzienende en efficiënte wijze monteren zij houten spouwbladen, dakelementen, betonnen elementen, stalen constructies en overige prefab onderdelen. Hiervoor beschikt Betsema Bouwgroep zelf over de benodigde apparatuur en gereedschappen zoals hoogwerkers, kranen en hefsteigers. Betsema Bouwgroep is dan ook van het begin tot het einde erg betrokken bij hun projecten.

Verstand van zaken

Uitblinkers in metselwerk

Het bedrijf is in 1965 ooit begonnen als metselbedrijf, hier hebben ze dus ruim 50 jaar ervaring mee! Eén van de redenen dat het bedrijf nog altijd goed werk levert is omdat het metselwerk van de Betsema Bouwgroep ,dat meer dan eens gepaard gaat met de maatvoering. Hiermee wordt de kans op afstemmingsverliezen verkleind. Dit komt doordat de metselaars van Betsema Bouwgroep zo in goed overleg kunnen samenwerken met de maatvoerders. De goede combinatie van stelwerk en metselwerk levert een efficiënte werkwijze op. Een tweede reden is dat het bedrijf ondanks deze ervaring opzoek blijft naar innovatie, dit vertaald zich bijvoorbeeld in het gebruik van het ARBOMORK-systeem.

Foto (c) Michiel Wijnbergh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *