Waarom 3D printen zo’n geweldige uitvinding is

Waarom 3D printen zo’n geweldige uitvinding is

3D printen gaat verder dan het printen van een interessante vorm. Het maakt deel uit van een geavanceerde manier van het creëren van gebruiksvoorwerpen en machineonderdelen of zelfs lichaamsdelen.

3D printers waren in de beginjaren peperduur. In de jaren tachtig en negentig werden de printers vooral toegepast in de industrie voor het creëren van modellen, het zogenoemde prototyping.

3D printen is het laag voor laag opbouwen van een vorm, gebruiksvoorwerp of machineonderdeel, uit kunststof of metaal bijvoorbeeld. Tegenwoordig zijn er zelfs 3D printers die in de medische sector kunnen worden ingezet en lichaamsonderdelen kunnen printen. Een Bulgaar loopt al een paar jaar rond met een geprinte rib en zo zijn er wel meer voorbeelden.

Upload technische tekening en kom erachter wat het printen kost

Niet gezegd dat deze printers goedkoop zijn, maar met een 3D printservice kun je als opdrachtgever er al snel achter komen wat een printopdracht kost. Dat is een kwestie van een CAD-bestand, een technische tekening als basis voor het te printen object, uploaden en een offerte aanvragen.

Hier gaat het om geavanceerde printers die nauwkeurig te werk gaan aan de hand van de juiste instellingen. 3D printers voor thuis zijn nooit gemeengoed geworden. Dat werd in het begin wel gedacht. De producenten verwachtten dat menig huishouden wel wat zou zien in het zelf printen van kleine huishoudelijke voorwerpen, maar zover is het nooit gekomen. Het is de industrie die volop gebruik maakt van 3D printers.

Met CAD-bestand invoeren weet je ook snel wat de kosten van verspanen zijn

Net zoals de 3D printservice is het ook mogelijk om door middel van het uploaden van een CAD-bestand een offerte aan te vragen voor het CNC verspanen. Verspanen is eigenlijk het tegenovergestelde van printen. Bij verspanen haal je materiaal weg om tot de uiteindelijke gewenste vorm te komen, denk aan frezen, schaven en slijpen bijvoorbeeld.

CNC staat voor Computer Numerieke Controle. Aan de hand van een CAD-tekening, een technische tekening, die in de computer wordt geüpload wordt de freesmachine in werking gesteld. Deze volgt exact de gegevens van de tekening.

Verspanen wordt toegepast bij onder andere hout, metalen en kunststoffen. Binnen de houtverwerkende industrie wordt verspanen onder andere gebruikt voor het boren van gaten, het op maat zagen van planken en het maken van meubels.

Binnen de werktuigbouwkunde wordt verspanen toegepast in machinefabrieken voor bijvoorbeeld het maken van machineonderdelen door het toepassen van frezen. Het CNC-verspanen is een techniek die om geavanceerde machines vraagt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *