Het belang van de juiste smeermiddelen in de bouw

Het belang van de juiste smeermiddelen in de bouw

In de bouw worden verschillende machines en apparaten gebruikt. Deze zijn nodig om werkzaamheden te kunnen verrichten. Vaak wordt de werking van deze machines als vanzelfsprekend beschouwd. Maar heb je er wel eens over nagedacht hoe deze systemen worden aangedreven? Hoeveel bewegende machinale onderdelen ervoor zorgen dat jij je werk kunt uitvoeren? Waarschijnlijk niet. Toch is het wel belangrijk om hier rekening mee te houden. Door bewustzijn te creëren kan je de levensduur van deze machines verlengen. Hierbij zijn de juiste smeermiddelen bij olieonline.nl van essentieel belang.

Maar waarom eigenlijk? Wat is het belang van goede smeermiddelen in de bouw? Waar worden deze voor gebruikt? En hoe belangrijk is het om de machines regelmatig van onderhoud te voorzien? Op al deze vragen en meer geven we antwoord in dit artikel.

Slijtage voorkomen

Werktuigen moeten over een zo mogelijke levensduur beschikken. Dit is noodzakelijk om de kosten binnen het bedrijf te verlagen. Daarom is het belangrijk om niet alleen actief te handelen bij storingen of andere problemen, maar om ook voldoende preventief onderhoud uit te voeren. Storingen, breuk en slijtage kunnen voorkomen worden door het gebruik van de juiste smeermiddelen.

Slijtage van onderdelen is een groot probleem. Doordat de bewegende onderdelen vaak in contact komen kan dit na verloop van tijd enorm veel problemen opleveren. Als de onderdelen niet op de juiste manier gesmeerd worden kan dit ertoe leiden dat onderdelen sneller kapot zullen gaan. Met alle gevolgen van dien. Naast de juiste smeermiddelen is ook de aanschaf van goede hydrauliek olie om hydraulische systemen aan te schaffen van essentieel belang.

Laat je daarom altijd eerst goed informeren bij de aanschaf van nieuwe werktuigen, zodat je precies weet welke onderhoudswerkzaamheden je zelf kan uitvoeren. Welke motorolie kun je bijvoorbeeld gebruiken? En hoe check je de oliepeil van de werktuigen binnen jouw bedrijf? Met een beetje hulp weet je precies waar je op moet letten om slijtage te voorkomen.

motor olie

Waarom zijn smeermiddelen zo belangrijk?

Bij het produceren van werktuigen worden metaalonderdelen altijd zo glad mogelijk gemaakt. Zodra de onderdelen met elkaar in contact komen kan er teveel wrijving ontstaan, waardoor deze snel kapot zullen gaan. Helaas is het nooit mogelijk om dit geheel te voorkomen. Er zullen altijd oneffenheden op de onderdelen aanwezig zijn. Die oneffenheden moeten worden opgevuld. Hierbij worden bijvoorbeeld oliën, vetten of andere smeermiddelen gebruikt.

Zodra de onderdelen dan toch met elkaar in contact komen zullen ze eerst wrijving in de vloeistof veroorzaken. Hierbij is er een veel lagere wrijvingsweerstand dan als de metalen onderdelen droog tegen elkaar aangewreven worden. Dit wordt dan ook toegepast om de slijtage tussen bewegende onderdelen te voorkomen en zo de levensduur van werktuigen te verbeteren.

Voor welk smeermiddel kies ik?

Het belang van de juiste smeermiddelen is duidelijk. Ze worden gebruikt om de wrijvingsweerstand tussen metalen onderdelen onderling te verminderen. Hierdoor zal er minder slijtage optreden en kunnen machines langer gebruikt worden. Er zijn echter ontzettend veel verschillende manieren om mechanische onderdelen te smeren. Wij zetten de verschillende soorten smeermiddelen op een rijtje:

  • Smeervetten
  • Dierlijke oliën die worden gewonnen uit dierenvet
  • Plantaardige oliën die worden gewonnen uit de extracten van planten
  • Minerale oliën: deze worden het vaakst toegepast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan motorolie, hydrauliek olie en compressor olie van Olieonline.nl

Kortom, er is een enorm breed aanbod! Hoe weet je dan welk smeermiddel de beste keuze is? Het is allereerst belangrijk om naar de te smeren onderdelen te kijken. Bij welk smeermiddel zijn zij het meest gebaat? Kom je er niet uit? Vraag dan om advies bij een specialist in smeermiddelen. Zo weet je zeker dat je over de juiste hulpmiddelen beschikt en zo de werktuigen binnen jouw bedrijf kunt optimaliseren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *