Alles wat je moet weten over de juiste verlichting in je huis

Alles wat je moet weten over de juiste verlichting in je huis

De meeste mensen willen graag genieten van zoveel mogelijk licht in huis. Licht zorgt voor meer energie, laat de ruimte groter ogen en zorgt voor een fijne sfeer in huis. Het is niet altijd makkelijk om al het licht op de juiste manier in te stellen en goed te benutten. Je wilt zoveel mogelijk licht van buitenaf, maar met de donkere winterdagen of een romantische avond wil je ook sfeer creëren. Met de juiste verlichting kun je iedere dag genieten van sfeervolle momenten vol met energie.

Lichtplan

Voordat je nieuw licht koopt, is het belangrijk dat je een lichtplan maakt. Iedere ruimte heeft een andere functie en bij iedere functie hoort ander licht. In de badkamer heb je bijvoorbeeld fel licht nodig, maar wanneer je een film kijkt op de bank wil je liever sfeerlicht. Daarnaast moet je ook nadenken over de strategische plekken in huis voor het plaatsen van licht. Dit is ook seizoensgebonden, omdat je in de zomer meer profijt hebt van buitenlicht. In de winter hebben we maar weinig licht op een dag en gebruik je vaker het licht thuis.

Accessoires

Je kunt meer daglicht in huis halen door spiegels op te hangen. Plaats de spiegel op een strategische plek en zo kun je de ruimte lichter en ruimer laten lijken. Een strategische plek voor een spiegel is tegenover het raam of schuin tegenover een lamp. Ook kun je met lichte kleuren op de muren en het plafond een ruimte frisser en lichter laten ogen. Bij lichte kleuren kun je denken aan neutrale kleuren zoals beige of poederroze.

Extra materiaal

Bij sfeerverlichting is het handig het juiste schakelmateriaal te gebruiken. Heb je dit thuis nog niet? Je kunt het internet op en het goedkoopste schakelmateriaal online kopen. Het assortiment aan schakelmateriaal is enorm. Voor ieder licht en iedere ruimte kun je weer ander schakelmateriaal tegenkomen. Ook zijn er veel merken die je met elkaar kunt vergelijken en waar je uit kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan Gira voor het beste schakelmateriaal.

Sfeerlicht kun je tegenwoordig ook gemakkelijk besturen op je smartphone via een app. Hiermee kun je ruimtes aanmaken en kun je kleuren en de sterkte uitkiezen. Zo hoef je niet iedere keer op te staan wanneer je het licht aan of uit wilt zetten. Ook kun je instellen welke tijden wat voor licht er schijnt. Voor sfeerlicht gebruik je ledverlichting. Behalve dat het zorgt voor meer sfeer, is het ook duurzamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *