Waar moet je op letten als je een nieuwe keuken koopt?

Waar moet je op letten als je een nieuwe keuken koopt?

Een nieuwe keuken kopen vraagt om een flinke investering. De meeste mensen zijn jarenlang aan het sparen om eindelijk deze verbouwing uit te kunnen voeren. Wanneer het eenmaal zo ver is, hopen ze dat de aankoop een waar feestje zal zijn. Dan wil je echter wel zeker zijn dat je waar voor je geld krijgt. Wil jij goed voorbereid op keukenjacht gaan? Lees dan verder!

Een passie of noodzakelijk kwaad?

Een keuken is onmisbaar in ieder huishouden. De mate waarin deze wordt gebruikt verschilt echter enorm. Koken is immers voor lang niet iedereen een hobby. Waar de één reikhalzend uitkijkt naar het weekend om dan urenlang nieuwe recepten uit te proberen, is de ander al blij als deze ieder avond een eenvoudige maaltijd op tafel weet te zetten. Is koken voor jou een echte passie of wordt dit meer als noodzakelijk kwaad gezien? Dit kan zeker van invloed zijn voor jouw keuze.

Ben jij een culinair wonder? Dan zijn ingebouwde ovens geen slecht idee. Zo beschik je over voldoende capaciteit om al jouw baksels uit te proberen. Zeker als je dolgraag taarten, cakes en andere lekkernijen bakt, mag een kwalitatieve oven eigenlijk niet ontbreken. Bepaal daarom eerst waar je de keuken voor gaat gebruiken, zo weet je ook direct welk apparatuur onmisbaar is. Ook een fornuis met extra kookpitten is geen overbodige luxe. Als je niet zo graag in de keuken staat, zal de meest simpele keuken vaak al volstaan.

ingebouwde oven

Gezinssamenstelling

Ook de samenstelling van je gezin is van grote invloed op de keuken die je straks kiest. Als je geniet van een groot gezin met kinderen zal je logischerwijs over meer ruimte willen beschikken dan iemand die alleen of slechts met een partner woont. Denk hierbij niet alleen aan voldoende werkruimte, maar ook aan voldoende kookpitten om voor iedereen wat lekkers te bereiden.

In een gezin met jonge kinderen kan het tevens verstandig zijn om over veiligheidsmaatregelen na te denken. Daarnaast vinden kinderen het vaak heerlijk om mee te helpen in de keuken. Probeer met al deze zaken rekening te houden, zodat het hele gezin van de keuken kan genieten. Dé ruimte waar je met het gehele gezin samen kunt komen en kunt genieten van een heerlijke zelfgemaakte maaltijd.

Woonstijl

De stijl van jouw woning en interieur is allesbepalend als je een nieuwe keuken gaat kopen. Een landelijke keuken in een geheel industrieel interieur is immers geen aanrader. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel uiteenlopende keukens op de markt verkrijgbaar. Zo vind je altijd wel een keuken die bij de stijl van jouw woning en interieur past.

Woonstijl keuken

Budget bepalen

Vrijwel iedereen is aan een budget gebonden. Hoe mooi je een bepaalde keuken ook kan vinden, het moet financieel wel haalbaar zijn om deze te kopen. Door vooraf eerst een duidelijk budget vast te stellen, kan je alvast heel veel keukens van je lijstje schrappen. Voornamelijk keukens die misschien te simpel en te goedkoop zijn, maar ook keukens die in een veel hogere prijscategorie vallen.

Wil je besparen op de aanschaf van de keuken? Probeer dan zoveel mogelijk apparatuur zelf aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan een vaatwasser. Deze is eigenlijk onmisbaar in iedere moderne keuken, maar kan toch wel aan de dure kant zijn. Als je deze bij de leverancier van de keuken aanschaft, ben je dikwijls een stuk duurder uit. Een oven, vriezer of vaatwasser kopen doe je dan ook gewoon zelf. Zo kan je tientallen tot honderden euro’s besparen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *