Laminaat of PVC vloer: wat is het verschil?

Laminaat of PVC vloer: wat is het verschil?

Wil je binnenkort een nieuwe vloer aanschaffen en twijfel je nog tussen laminaat of een PVC vloer? Dan kunnen we je twijfel heel goed begrijpen. Deze twee vloersoorten zijn ontzettend populair in Nederland en worden regelmatig in één adem genoemd. Hierdoor is het verschil tussen deze twee ook minder duidelijk geworden. Deze is er echter wel degelijk. In dit artikel leggen we aan de hand van een aantal eigenschappen en kenmerken de verschillen tussen laminaat en PVC uit. Zo kan jij straks een weloverwogen beslissing nemen. Wat je ook kiest, beide vloeren kennen talloze voordelen. Een verkeerde keuze bestaat dan ook bijna niet!

Verschil in prijs

Laten we eerlijk zijn. Als je een nieuwe vloer koopt, let je natuurlijk ook op de prijs. Natuurlijk wil je best wel wat geld in de uitstraling van je woning investeren, maar iedereen beschikt over een bepaald budget waar ze zich graag aan houden. Daarom is het belangrijk om eerst naar het prijsverschil tussen PVC en laminaat te kijken.

Hierbij zien we dat laminaat over het algemeen stukken goedkoper is. Een simpele laminaatvloer is al vanaf ongeveer € 5,- per vierkante meter verkrijgbaar. PVC begint vaak pas vanaf een euro of 10. Niet geheel onbelangrijk en zeker verstandig om dit verschil in jouw beslissing mee te nemen.

Onderhoudsarm?

In onze huidige drukke samenleving zitten we vaak niet te wachten op een vloer die om veel onderhoud vraagt. Liever zijn we bezig met andere zaken dan het onderhouden van onze vloer. Logisch. Daarom zijn er tegenwoordig gelukkig heel veel onderhoudsarme vloeren op de markt verkrijgbaar. PVC en laminaat zijn hier beiden een goed voorbeeld van. Enkel incidenteel stofzuigen en dweilen is voldoende om de vloeren in topconditie te houden.

Wel kunnen we stellen dat laminaat iets gevoeliger is voor vocht. Wanneer je iets omstoot, je huisdier een ongelukje heeft of als je te vochtig dweilt kan het dan ook voorkomen dat de vloer gaat bobbelen. Hier heb je met PVC geen last van.Onderhoudsarm vloer

Contactgeluiden

Voor veel mensen speelt de tussenkomt van contactgeluiden een belangrijke rol in hun keuze voor een nieuwe vloer. Een vloer die geluiden dempt is ideaal als je in een tussenwoning woont of als je minder overlast van je spelende kinderen wilt hebben. Als geluiddemping een belangrijke rol speelt is PVC de juiste keuze. PVC vloeren zijn van nature geluiddempend en worden bovendien direct op de ondergrond van je woning geplaatst. Doordat er geen ruimte tussen de vloer en ondergrond aanwezig is, zal er vrijwel geen sprake van contactgeluid zijn.

Dit in tegenstelling tot laminaat. Deze wordt immers bijna altijd zwevend gelegd, waardoor de ruimte tussen de ondergrond en de vloer voor geluidsoverlast kan zorgen.

Beschadigde planken vervangen

PVC bestaat uit aparte lamellen die los van elkaar vervangen kunnen worden. Als de vloer onverhoopt beschadigd raakt, kan je deze dan ook eenvoudig van elkaar loshalen en er nieuwe tussen plaatsen. Hierdoor geniet je langer van je mooie vloer. Let op: dit geldt enkel voor verlijmde PVC vloeren! Bij klik pvc of laminaat is het loshalen van een plank veel lastiger.

Kortom: PVC vloeren zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. En niet zonder reden. Deze vloeren kennen enorm veel voordelen ten opzichte van een laminaatvloer. Toch betekent dit niet direct dat PVC voor jou de beste keuze is. Bepaal op basis van jouw wensen welke vloer bij jou past. Welke vloer je ook kiest, staar je in elk geval nooit blind op de prijs. Ook kwaliteit is van essentieel belang!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *