Waar moet je aan denken bij het uitkiezen van de beste gevelbekleding

Waar moet je aan denken bij het uitkiezen van de beste gevelbekleding

Heb jij een mooi pand – een woning, een schuur of een bedrijfshal – en wil je de gevel graag bekleden? Er zijn in onze moderne wereld eindeloos veel opties als het gaat om gevelbekleding. Je kunt denken aan verschillende soorten hout, maar ook ijzer en metaal en verschillende soorten kunststof. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om planten aan te brengen als gevelbekleding. Het is daarom dus goed om de voor- en nadelen van sommige materialen te behandelen, zodat goed geïnformeerd een keuze kan maken.

Kunststof gevelbekleding

Als we het hebben over kunststof hebben we het over een breed scala aan verschillende soorten plastic. Je kan bijvoorbeeld je gevel bekleden met PVC of volschuim – als je PVC met gist mengt. Traditioneel kunststof is tegenwoordig vrij duurzaam: het is gemaakt van 100 procent gerecycled plastic, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het klimaat. Ook polyester is een voorbeeld van mooie gevelpanelen: het leuke hiervan is dat ze soms niet van echt metselwerk te onderscheiden zijn. 

Steeds meer groen

Vooral in grote steden is het denken aan duurzaamheid de laatste jaren erg populair geworden. De rijkere middenklasse wil graag wat doen om het klimaat te verbeteren en legt dus groen aan, ook in de grote stad. Een ouderwetse klimop is een voorbeeld van groene gevelbekleding, maar tegenwoordig zijn er ook plantensoorten die niet woekeren. Je kunt gebruik maken van een speciaal paneel voor groene gevel beplanting: ideaal als isolator en ook nog eens duurzaam.

Nieuw op de markt

Je kunt ook eens kijken naar bijvoorbeeld Rockpanel platen. Dan praten we over platen die gemaakt zijn van geperst steenwol (ook wel rotswol genoemd). Steenwol wordt gemaakt van basalt. Zo’n steenplaat is makkelijk te bewerken en te zagen zoals hout, maar is erg hard, te vergelijken met steen. Het is daarom een erg duurzaam materiaal. Een ander materiaal is Trespa, een plaat die voor ongeveer driekwart uit houtvezel bestaat: het in elkaar geperste vezelmateriaal gaat erg lang mee en is hard als ijzer. Sommige noemen het zelfs de beste platen voor binnen en buiten.

Metalen bekleding

Het grote voordeel van metaal is natuurlijk dat het erg lang meegaat. Een goedkoop metaal is zink: makkelijk te bewerken en ook nog eens duurzaam. Aan het andere uiteinde van het spectrum is er koper: dat is een van de duurste metalen die je kunt gebruiken voor een gevel. De gulden – maar niet gouden – middenweg tussen koper en zink zijn bijvoorbeeld inox en aluminium. Panelen van deze materialen gaan lang mee, zijn sterk en logen nauwelijks uit.

Hout is nog steeds goud

Misschien wel het allerbeste materiaal om een gevel mee te bekleden is nog steeds hout: het is erg duurzaam, want hout is een hernieuwbaar materiaal. Als het goed wordt geverfd, eens in de zoveel tijd, gaat het makkelijk twee decennia mee. Hoe harder de houtsoort, hoe langer de levensduur en hoe minder je kwijt bent aan het onderhoud. Het is bovendien een van de goedkopere manieren om een gevel te bekleden. Conclusie: hout is nog steeds goud als het gaat om het bekleden van je gevel. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *