Aan de slag met een overkapping in de tuin

Aan de slag met een overkapping in de tuin

Haal het maximale uit de tuin bij je woning, door hierin een overkapping te bouwen. Met een overkapping geniet je niet alleen in de zomermaanden van de tuin, maar bijvoorbeeld ook in het vroege voorjaar. Zet de heater onder de overkapping, pak er een plaid bij en zet alvast een kop koffie! Door in het ontwerp van je tuin planten mee te nemen die op verschillende momenten in het jaar bloeien, biedt de tuin je het hele jaar door kleur. Het is raadzaam hierbij planten en heesters te gebruiken die wintergroen zijn. 

Overkappingen zijn er in verschillende soorten. Kies tussen een veranda, een carport specifiek voor de auto en bijvoorbeeld een BBQ overkapping. Dat laatste model biedt niet uitsluitend plek aan de barbecue; je kunt er ook een loungeset onder plaatsen. 

Overkappingen in verschillende modellen 

Bij het (laten) plaatsen van een overkapping in de tuin, heb je de keuze uit verschillende modellen. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een overkapping met een houten dak en bitumen dakbedekking, een overkapping met een glazen dak en een Lamella overkapping waarvan je het dak kunt openen. Dit doe je door de lamellen ervan te kantelen. Ideaal, wanneer je onder de overkapping aan het barbecueën bent en de rook van de smeulende kolen wilt doen laten verdwijnen. In de zomer biedt zo’n lamellen overkapping het voordeel dat de warmte kan ontsnappen aan het eind van de middag. Van de zon heb je eveneens nauwelijks of helemaal geen last, doordat je de lamellen in precies de juiste hoek kunt plaatsen. 

Kies uit verschillende materialen 

Naast de keuze uit verschillende modellen overkappingen, kun je kiezen tussen een houten en bijvoorbeeld aluminium frame. Het voordeel van aluminium is de duurzaamheid van het materiaal. Aluminium heeft maar weinig onderhoud nodig; het is voldoende om het materiaal periodiek af te nemen met een vochtige doek. Zo houd je het frame mooi! Hout heeft een natuurlijke, authentieke uitstraling. Nadeel van hout is echter dat er vocht in het materiaal kan trekken. Denk aan houten palen die je in de grond zet, zonder deze in te smeren met teer. Het maak dat de overkapping al snel verzwakt. In plaats van teer zou je ook voor een betonpoer kunnen kiezen. Een ander nadeel aan hout is dat dit periodiek in de beits moet worden gezet. Het vergt zodoende meer onderhoud dan een lamellen overkapping van aluminium.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *