Verbouw je woning om er tot op hoge leeftijd te blijven wonen

Verbouw je woning om er tot op hoge leeftijd te blijven wonen

Hoe zie je het leven in de toekomst voor je? Op een dag kom je op een leeftijd waarbij het noodzakelijk wordt om jezelf af te vragen of je in je eigen huis wilt blijven wonen, of dat je misschien wel zou moeten verhuizen naar een verzorgingshuis of andere zorginstelling. Hoewel het nu misschien nog maar moeilijk voor te stellen is, komt er een tijd dat lichamelijke klachten door ouderdom of een ziekte ervoor zorgen dat bijvoorbeeld het traplopen heel lastig wordt.

Gelukkig is het lang niet altijd nodig om ook echt te moeten verhuizen. Sterker nog, zelfs voor altijd in je vertrouwde huis en omgeving blijven wonen kan voor veel mensen realiteit worden. Zeker met de opkomst van nieuwe technologieën, zoals domotica, robotica en e-health. Toch is het vaak een verbouwing die het in eerste instantie mogelijk maakt om de meeste problemen en knelpunten in huis op te lossen. Denk hierbij aan het plaatsen van een bad met eenvoudige instap, het breder maken van doorgangen, het plaatsen van een traplift tot het realiseren van een complete uitbouw.

Welke woningaanpassingen zijn nodig?

Als je hebt besloten om thuis te blijven wonen, dan is het belangrijk om te kijken op welke punten je woning aangepast moet worden. Via de website langerthuisinhuis.nl maak je snel een ‘Langer thuis in Huis’-plan en zie je direct welke aanpassingen voor jou interessant zijn. Soms is het simpelweg plaatsen van een douchekruk met een aantal wandbeugels en een verhoogde toiletzitting al voldoende, maar vaker moet er toch het een en ander verbouwd worden. Hierbij is het meestal de trap die zorgt voor de grootste problemen. Als je deze niet meer op komt, dan wordt het wel erg lastig om nog boven te wassen, douchen en slapen. Een traplift kopen is op zo’n moment een goede oplossing om je huis weer net zo veilig  en bereikbaar te houden zoals je gewend bent.

Minden bukken en reiken

In eerste instantie zijn verbouwingen vooral bedoeld om vallen te voorkomen. Zo wordt de badkamer bijvoorbeeld vaak voorzien van een antislipvloer en bieden wandsteunen houvast tijdens het lopen. In de keuken worden de hoge kastjes verwijderd en worden in andere kasten lades gemonteerd. Op deze manier hoef je niet meer achterin kastjes te reiken, maar trek je de inhoud van een lade eenvoudig naar je toe. De gang kan worden verbreed en zoveel mogelijk drempels worden weggenomen. Dit kan soms een forse verbouwing betekenen. Het is wel goed om te weten dat een hulpmiddel zoals een traplift eenvoudig aan je trap wordt geschroefd. Er is dus geen grote verbouwing noodzakelijk voor het plaatsen van een traplift. Als je toch verhuist, dan kun je zelfs je oude traplift verkopen!

Wat kost een verbouwing om thuis te blijven wonen?

Aan verbouwen hangt meestal een behoorlijk prijskaartje. Het inhuren van vakmensen kost veel geld, dus kijk vooraf goed welke werkzaamheden je door iemand in je netwerk kunt laten uitvoeren. Het monteren van wandbeugels, verhoogde zittingen en het plaatsen van lades zijn klussen die goed te doen zijn door iedere handige doe-het-zelver. Op deze manier kun je eenvoudig besparen op de kosten. Maar wat als je dure hulpmiddelen nodig hebt? Een traplift is meestal een duur apparaat. Het is goed om te weten dat je hier ook veel geld bespaart door een tweedehands traplift te overwegen. Deze zijn volledig gereviseerd en weer zo goed als nieuw. Een voordeel tot 50 procent ten opzichte van de prijs van een nieuwe traplift is zelfs mogelijk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *