Tips voor een slaapkamer op zolder

Tips voor een slaapkamer op zolder

De zolder is in potentie een van de meest sfeervolle plekken van je huis. Een ideale plek om een slaapkamer te maken dus. Toch zijn er een aantal voorbereidingen die je moet treffen voordat de ruimte geschikt is als slaapkamer. Met een paar simpele stappen tover jij de zolder om tot sfeervolle slaapkamer.

Plaats een dakkapel voor meer ruimte en lichtinval

De zolder is vaak de kamer die het meeste zonlicht vangt, maar toch erg donker is omdat er weinig ramen zijn. Door het plaatsen van een dakkapel zorg je niet alleen voor extra ruimte, maar zorg je ook voor een betere lichtinval en lijkt je zolderkamer niet zo donker meer. Er zijn verschillende soorten dakkapellen die je geschikt zijn voor een slaapkamer op zolder. Je kan online dakkapellen vergelijken om te kijken welke het beste past bij de stijl van je nieuwe slaapkamer. Zo zijn er ook dakkapellen die volledig uit glas bestaan. Zo kun je ‘s nachts naar de mooie sterrenhemel kijken.

Goede isolatie voor je slaapkamer op zolder

Voor je begint met het inrichten van je nieuwe slaapkamer, is het belangrijk dat je je zolder goed is geïsoleerd. In de wintertijd is het op zolder al snel heel erg koud, terwijl het in de zomer juist erg warm en benauwd is. Door het goed te isoleren heb je van deze sterke temperatuurverschillen geen last meer. Is het dak al goed geïsoleerd, maar de dakkapel niet? Laat een specialist dan een nieuwe laag dakbedekking aanbrengen, zoals dakleer. Dit maakt de zolder veel aangenamer en kan je hier rustig slapen.

Maak gebruik van lichte kleuren

Een andere manier om je zolderkamer beter te verlichten, is door te kiezen voor lichte kleuren. Met name als je een krappe zolderkamer hebt is dit een goed idee. Ga bijvoorbeeld voor een mooie babyblauwe muur of subtiel lichtgrijs interieur. Je nieuwe slaapkamer krijgt een mooie, open uitstraling. Als je dit graag nog meer wilt benadrukken kan je ook een mooie glasplaat plaatsen, afhankelijk van de grootte van je zolderkamer. Door het gebruik van glas kun je de ruimtes van elkaar scheiden, zoals het bed en eventueel de ingang of je studiehoekje, zonder dat je kamer hierdoor kleiner lijkt. Let er bij het plaatsen van glas wel op waar je deze plaatst. Hou hierbij rekening met de stand van de zon. Je wilt van de slaapkamer geen sauna maken.

Veilige toegang tot je nieuwe slaapkamer

Als je van de zolderkamer graag je slaapkamer wilt maken, is het belangrijk dat je er veilig kunt komen. Zeker als het donker is, wil je veilig de trap af kunnen lopen. Installeer daarom een veilige, stevige trap die ook in het donker veilig te belopen is. Denk bijvoorbeeld aan een trapleuning, een traploper voor extra grip en een traphekje om te zorgen dat je niet zomaar in het trapgat valt. Als de traptreden erg glad zijn (en je geen traploper wilt), is het mogelijk deze te verven met anti-slip verf. Mocht dit niet genoeg zijn, is het altijd nog mogelijk om extra verlichting aan te brengen, zodat je altijd ziet waar je loopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *