De verbouwing soepel laten verlopen? Hier moet je aan denken! 

De verbouwing soepel laten verlopen? Hier moet je aan denken! 

Je huidige of nieuwe woning verbouwen vraagt veel van jouw emotionele en lichamelijke gesteldheid. Voor de meeste mensen is het dan ook niet echt een hobby om hun woning te verbouwen. Meer een noodzakelijk kwaad. Hoe vaak hoor je wel niet horrorverhalen van verbouwingen die compleet uit de hand liepen? Aannemers die er vandoor gingen en de bewoners in een bouwput lieten zitten, kosten die zo hoog werden dat de verbouwing uiteindelijk maar voor de helft afgemaakt kon worden, design meubels die niet op tijd besteld waren en ga zo maar door. De meeste problemen zijn echter te verhelpen met een paar simpele tips & tricks. In dit artikel vertellen we waar je op moet letten om elke verbouwing voortaan soepel te laten verlopen.

Maak een duidelijk plan

Het is allereerst belangrijk om van tevoren precies op te schrijven wat je verwacht van de verbouwing en wat er precies gedaan moet worden. Denk hierbij niet alleen aan de grote dingen die gedaan moeten worden, maar ook de kleine dingen. Als je dolgraag design lampen in de kamer wilt laten plaatsen, is het wel belangrijk dat je al met een duidelijk lichtplan op de proppen komt. Anders kunnen deze plannen nog niet uitgevoerd worden. Neem tevens in je plan ook een begroting mee en ga samen met de aannemer om de tafel zitten. Laat hem bovendien alles ondertekenen en meenemen in het contract. Zo weet je in elk geval zeker dat er geen nare financiële verrassingen meer om de hoek komen kijken. Let op: houd altijd een marge achter de hand voor onvoorziene uitgaven.

lichtplan

Naar de bank voor een financiering

Sommige verbouwingen zijn zo groot dat het nodig is om een financiering aan te vragen bij de bank. Waar dit vroeger heel makkelijk ging en je ‘gewoon’ een tweede hypotheek kon afsluiten, is dit met de instortende markt van 2008 een stuk moeilijker geworden. Maak dan ook tijdig een afspraak met een expert, zodat je in elk geval weet waar je aan toe bent voor de verbouwing begint. Ook als het regelen van de financiering geen problemen geeft, is het belangrijk om toch 6 tot 8 weken van tevoren om de tafel te gaan zitten. De papierwinkel neemt ook nog aardig wat tijd in beslag.

Ga in gesprek met meerdere aannemers

Voor een soepele en ‘voordelige’ verbouwing is het belangrijk dat je in gesprek gaat met de juiste mensen die jou hierbij kunnen helpen. De meeste mensen kiezen voor een aannemer om de verbouwing van hun huis in goede banen te lijden. Als je eenmaal een duidelijk plan hebt van wat je gedaan wilt hebben, is het belangrijk dat je deze persoon ook uitnodigt bij jou thuis. Bespreek je plannen en vraag om advies en een offerte. Doe dit met minimaal 3 andere aannemers en maak dan pas een beslissing. Je zal zien dat er niet alleen een heel groot verschil zit in expertise, maar ook in de kosten. Weeg alles tegen elkaar af voordat je een beslissing maakt.

gesprek meerdere aannemers

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *