Technologie waarmee ouderen langer in hun huis kunnen wonen

Technologie waarmee ouderen langer in hun huis kunnen wonen

Zelfstandig wonen, niet-begeleid wonen of ouder worden in je eigen huis. Hoe je het ook wilt noemen, het heeft allemaal dezelfde betekenis: ouder worden zonder te verhuizen naar een verzorgingstehuis. In Nederland wordt kleinschalig wonen ook steeds populairder. Echter bespreken we in dit artikel enkel technologische hulpmiddelen om in een bestaand huis te verwerken.

Met technologische hulpmiddelen is het mogelijk om tegen lage kosten toch de benodigde ondersteuning te krijgen. Hierdoor is het niet nodig om te verhuizen naar een verzorgingstehuis. En dat is mooi, want de meeste ouderen willen helemaal niet naar een verzorgingstehuis. Ze blijven liever in hun eigen huis wonen.

Qua technologische hulpmiddelen kun je denken aan bewakingssystemen en andere gadgets die bijvoorbeeld gezinsleden meer rust bieden. In dit artikelen nemen we de belangrijkste technologische hulpmiddelen in de thuiszorg met je door.

Sensoren

Sensoren kunnen in het huis van bejaarden worden geplaatst om zo activiteit of juist inactiviteit te constateren. Zo hoeft er niet telkens gecheckt te worden of je opa of oma wel uit bed is gekomen. En word je door gebruik van sensors gerustgesteld. Indien dit niet het geval is kan familie en hulpverlening snel worden opgeroepen.

Valdetectie of noodalarm

Deze hulpmiddelen zijn ook erg populair. Met een valdetectie of noodalarm worden familieleden en hulpverleners gelijk opgeroepen wanneer bijvoorbeeld op en noodknop wordt gedrukt. Deze noodknop kunnen ouderen om hun pols dragen in de vorm van een armband. Valdetectie kan er zelfs voor zorgen dat men op de hoogte wordt gesteld zonder dat de oudere actief op een knop hoeft te drukken. Deze oplossingen zijn vaak waterdicht, waardoor ze ook in de douche gedragen kunnen worden.

Medicatie herinnering

Ouderen kunnen soms nogal vergeetachtig zijn. En dat is niet handig wanneer je dagelijks vaak wel meerdere keren medicatie in dient te nemen. Met medicatie-alarmen zorg je ervoor voorkom je problemen doordat ouderen op tijd worden herinnerd om medicatie in te nemen. Medicatie herinnering is er in veel verschillende uitvoeringen.

Videocamera’s

Woon je ver weg van je dierbaren? Dan kan videobellen een mooie oplossing zijn om toch regelmatig contact te houden met je vader, moeder, opa of oma. Videobellen is veel effectiever dan normale telefoongesprekken omdat je zo beter kunt zien hoe het met de oudere gaat. Ook kan je instructies geven op afstand, om zo een handje te helpen zonder te hoeven reizen.

Je kan videobellen met bijvoorbeeld Skype of FaceTime. Hoewel FaceTime enkel beschikbaar is voor Apple-producten. Beide opties kosten niets wanneer je gebruikt maakt van een WiFi-netwerk. Hoewel het voor veel ouderen lastig kan zijn om te leren om gebruik te maken van deze relatief  nieuwe technologieën. Kan het zeker lonen om ze toch in ieder geval te leren hoe ze een dergelijk gesprek opnemen op hun telefoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *