Plafondrestauratie – Authentiek Vakwerk

Plafondrestauratie – Authentiek Vakwerk

Bij het restaureren van een oud herenhuis komt veel kijken. Naast het renoveren van de constructie moet ook het interieur vaak aangepakt worden. Eén van de meest opvallende onderdelen van dit soort panden is het ornamentenplafond. Helaas is dit vaak in zeer slechte staat. Gelukkig kan ook dit deel van het huis in ere hersteld worden! Hoe gaat plafondrestauratie in zijn werk?

Ornamenten herstellen

Het middelpunt van een oud plafond is meestal een prachtig ornament. Helaas is deze vaak onherstelbaar beschadigd, of zo vaak overgeschilderd dat er weinig over is van het originele ontwerp. Om toch hetzelfde ornament terug te brengen in de renovatie, moet er een nieuwe mal gemaakt worden. De brokstukken van het origineel worden daarvoor aan elkaar gelegd en schoongemaakt. Met de nieuwe mal kan er vervolgens een complete en gedetailleerde replica gemaakt worden. Specialist Jeroen Polder van Het Schippertje heeft hier dagelijks mee te maken:

“Het willen restaureren van ornamenten komt voort uit de passie om oude plafonds weer in ere te herstellen. Hoe mooi is het om met sierlijsten en ornamenten het plafond weer terug te brengen naar hoe het er 140 jaar geleden uitzag?”

In het filmpje hieronder ziet u hoe dat tot stand komt:

Veel van de ornamenten die gerestaureerd worden komen uit de beroemde Silberling-collectie. Rozetten uit deze unieke verzameling vind je in het hele land terug en moeten dus vaak hersteld worden. Het Schippertje heeft een aantal van deze restauratiestukken aan het assortiment toegevoegd om het makkelijker te maken om deze te vervangen. Zo hoeft dus niet het hele ornament schoongemaakt te worden, maar kan er meteen een identiek restauratiestuk geplaatst worden!

Sierlijsten op maat

Een centraal ornament is meestal niet het enige onderdeel van een authentiek plafond. Op het plafond worden ook vaak sierlijsten geplaatst, in de overgang van wand naar plafond óf als kader om het ornament. Ook deze zijn vaak ernstig beschadigd en moeten dus worden hersteld of gerepliceerd. Aan de hand van een klein stukje sierlijst kan het profiel nagemaakt worden, zoals u hieronder ziet. Het is dus erg makkelijk om de sierlijsten weer helemaal in oude staat terug te brengen.

restauratie sierlijst

Als het ornament én de sierlijsten weer in ere hersteld zijn, heeft het plafond weer de chique uitstraling die het verdient. Zo wordt het plafond weer echt een onderdeel van het interieur en een meerwaarde voor het huis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *