PA6 voor machinefabrieken

PA6 voor machinefabrieken

PA6 is een Polyamide soort die regelmatig door machinebouwers wordt toegepast. Waarschijnlijk kennen de meeste verwerkers Polyamide onder de merknaam Nylon. Nylon PA6 halffabrikaten, zoals platen en staven, worden uit granulaat geëxtrudeerd. Nadat de halffabrikaten de extruder hebben verlaten, worden deze getemperd om zo extrusie-spanningen te verwijderen. Hierdoor ontstaan halffabrikaten die nog maar weinig spanning bevatten. De relatief grote vochtopname van max. 9% bij volledige onderdompeling kan d.m.v. conditionering onder controle gehouden worden.

De kleur van standaard PA6 is melkwit. Er worden in de standaarduitvoering geen kleurstoffen toegevoegd en men noemt deze uitvoering ‘naturel’. PA6 is door zijn hoge slijtvastheid in combinatie met goede glij- en roleigenschappen dé kunststof voor dynamische toepassingen in bijvoorbeeld de werktuigbouw. Het heeft daarbij een sterk geluiddempend vermogen en is hard, taai en stijf. PA6 is bovendien bestand tegen röntgen- en gammastraling. De bewerkingsmogelijkheden van PA6 zijn divers. Zo laat PA6 zich goed verspanen, laseren en waterstralen.

Olie gevulde uitvoeringen

Er bestaan ook PA6 uitvoeringen die met olie gevuld zijn. Hierdoor worden de eigenschappen van PA6 nog verder verbeterd. Zo zorgen PA6 uitvoeringen, die olie gevuld zijn, voor een integrale smering bij dynamische toepassingen. Het resultaat is een lagere wrijving waardoor een langere levensduur wordt bereikt.

PA6 heeft uitgebreide toepassingsmogelijkheden

Vanwege zijn specifieke eigenschappen kent PA6 vele toepassingsmogelijkheden binnen de segmenten ‘machinefabrieken’ en ‘machinebouw’. Zo worden van PA6, onder andere, tandwielen, tandheugels, glijlagers en glijplaten gemaakt. Maar ook afschrapers, stansonderlegplaten, transportrollen en kabelschijven zijn toepassingsvoorbeelden van deze unieke kunststof.

Veel vormen en uitvoeringen voor een efficiënte productie

De basisvormen, waarin PA6  te verkrijgen is, zijn platen, staven en holstaven. Binnen deze drie basisvormen is het aantal uitvoeringen erg uitgebreid. Zo kunnen verwerkers van PA6 kiezen uit vele standaard maatvoeringen, diktes, kleuren en modificaties. Dit geeft verwerkers veel voordelen. Het grote aantal standaard maatvoeringen leidt bijvoorbeeld tot een productie zonder veel reststukken, wat uiteindelijk kosten bespaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *