Oud gazon verwijderen; wat zijn de mogelijkheden voor het verwijderen van gras?

Oud gazon verwijderen; wat zijn de mogelijkheden voor het verwijderen van gras?

Is het eindelijk tijd om je grasmat te vervangen? Of heb je misschien wel zin in een heel andere inrichting van jouw tuin? Het doet er allemaal niet toe wat de redden ook kan zijn, je zou in ieder geval als eerst jouw gras moeten verwijderen. Een ingewikkelde job is dit niet maar je zult die wel goed moeten aanpakken om problemen te voorkomen in de toekomst. In dit artikel zul je alles leren over het verwijderen van jouw gazon.

Zo haal je je oude gazon weg

Houd er zeker rekening mee dat bij graszoden verwijderen alle wortels meegaan, maar dat ook het onkruid wordt weggehaald. Indien dit niet gebeurt dan is de kans groot dat die in een later stadium weer opkomt. Het zou heel jammer zijn als je tussen het nieuw aangelegd gazon wat onkruid ziet schitteren. Er zijn voor het verwijderen van het gras twee mogelijkheden. Je kunt handmatig met een schop of machinaal met een graszodensnijder te werk gaan.

Handmatig gras verwijderen

Je kunt zoals reeds aangegeven het gazon met een schop omspitten. Houdt er dan rekening mee dat je zwaar werk zult verrichten, meer nog omdat een grasmat een zeer diep wortelgestel kan bevatten. Dit is dan ook haalbaar als het om een niet te groot gazon gaat. Met een schop steek je de oude grasmat stukje bij beetje los en steek je dus alle wortels kapot. Het laatste is van essentieel belang.

Machinaal gras verwijderen

Met een graszodensnijder kun je zoals wij dat ook al besproken hebben, machinaal het gras verwijderen. De graszodensnijder is een machine die veel weg heeft van een grasmaaier en wordt over het gazon heen getrokken. Zodoende wordt de oude grasmat afgesneden en kun je deze graszoden weer rollen. Is het gazon nog in goede staat? Hoera! Je maakt er vast wel iemand mee gelukkig. Je verdient er voordeel aan, doordat je die niet zelf hoeft aft e voeren.
Wanneer de bovenste lag eenmaal verwijderd is geworden met de graszodensnijder dan wordt de wortellaag die zich aan de onderkant bevindt weg gehaald. Dit kun je doen met een grondfrees door de wortels fijn te hakken en die vervolgens op te scheppen.
Bij de die- het- zelf zaken of tuincentrum kun je eenvoudig zo’n graszodensnijder en grondfrees inhuren om zodoende zelf de klus te klaren. En heb je geen zin in het klussen of ben je gewoon niet de handigste? Dan bestaat de mogelijkheid om het werk te laten verrichten door een grasspecialist.

Verwijderen van de oude graszoden

Door de oude zoden af te voeren en die met een aanhanger naar de lokale milieustraat te brengen is niet altijd mogelijk. Wanneer de hoeveelheid gras vrij groot is en je niet over een aanhanger beschikt, kun je een special afvalcontainer inhuren bestemd voor het afvoeren van grond en gras. De container wordt na bestelling voor jouw huis geplaatst waarna die (na het te hebben gevuld met oud gras) wederom wordt opgehaald. Het is belangrijk dat er alleen gras en grond in geplaatst wordt en dat er geen andere afvalstoffen zoals taken, dikke wortels of ander puin in zit. Je zult anders worden verrast met extra toeslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *